Zet de boter in een steelpannetje op het vuur en laat deze, nadat ie gesmolten is, even lekker doorkoken tot je een gebrande boter hebt. (dus niet een verbrande!) Je ruikt als het klaar is doordat het een karamel achtige geur krijgt. De boter zal bruin worden. Laat afkoelen.
Mix alle droge ingrediƫnten bij elkaar in een grote kom (dus bloem, suiker, kaneel, kardemom, kruidnagel, gember en bakpoeder) Meng dit goed door elkaar.
Doe de natte ingredienten in een andere kom (yoghurt, ei, sinaasappelsap, compote) en meng dit goed door elkaar.
Doe de gesmolten boter erbij en roer tot alles goed gemengd is.
Vet je tulband goed in met boter en bestrooi met wat bloem. Klop het overtollige bloem eruit. Stort je beslag in de vorm en zet hem in de oven. Kijk na 45 minuten even of het gaar is met een houten prikker. Zo niet, dan zet je hem nog een paar minuten terug en check het daarna nog een keer.
Mocht de bovenkant te donker worden dan kun je hem de laatste paar minuten afdekken met wat aluminiumfolie.
Zodra je tulband klaar is laat je hem vijf minuten afkoelen in de vorm en stort hem dan op een cakerek om volledig af te laten koelen.
Voor de ganache verhit je de slagroom tot net onder het kookpunt. Giet dit over de stukken chocola en roer tot alles is opgelost en goed gemengd. Schenk of giet dit over de tulband en versier met kerst muskaatzaad.