Zet water met zout op en kook de pasta gaar volgens aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel na met koud water. Besprenkel eventueel met wat olijfolie om plakken te voorkomen. Laat afkoelen.
Snij de chorizo in kleine stukjes. Verhit een koekenpan en bak de chorizo stukjes uit net alsof je spekjes bakt (zonder vet te gebruiken, dat komt wel uit de chorizo) tot ze krokant zijn. Laat uitlekken op een stuk keukenpapier.
Snij de kerstomaatjes in kwartjes. Doe de afgekoelde pasta in een grote kom en doe hier de kerstomaatjes bij.
Als je diepvries doperwtjes hebt gebruikt kook deze dan even een minuutje om de vorst eruit te halen, giet af, laat afkoelen en doe bij de pasta in de kom.
Maak een saus door de mascarpone te mengen met de tabasco, de olijfolie, het citroensap, de dijonmosterd en peper en zout. Het moet niet te dun maar ook niet te dik zijn. Proef of het op smaak is en voeg eventueel nog wat extra zout en peper toe.
Roer de mascarpone door de pasta en proef weer of er nog iets bij moet. Let op de je de chorizo op dat punt er nog door moet doen, dat geeft een flinke zoute smaak af dus wees niet te enthousiast met het zout.
Doe vlak voor het serveren de chorizo door je pasta. Leg rucola op de borden, doe de pasta erbij of erop en doe er wat gesneden bosui overheen. Als je wilt kun het afmaken met wat parmezaanse kaas eroverheen.