Deze overheerlijke citroen meringue taart is niet ingewikkeld om te maken en een gegarandeerd succes voor elk feestje!
Voorbereidingstijd: 20 minutenmin
Bereidingstijd: 20 minutenmin
Koeltijd: 2 uuruur
Totale tijd: 2 uuruur40 minutenmin
Porties: 12personen
Equipment
Brulee brander
taartvorm van 22 cm met losse bodem
Ingrediënten
225grbloem
160grroomboter
80grwitte basterdsuiker
1/2eilosgeklopt
snufjezout
blindbak vullingbijvoorbeeld rijst of droge bonen
Citroenvulling
1citroen
2limoenen
50grmaizena
100grkristalsuiker
250mlwater
50grroomboter
3eidooiersbewaar het eiwit
Schuim
3eiwitten
100grwitte basterdsuiker
Instructies
Kneed de ingrediënten voor de bodem door elkaar. Heb je een keukenmachine, doe dan alles daarin (boter koud in blokjes) en laat het draaien tot het deeg een beetje samen komt en grove korrels heeft. Stort dan uit op een aanrecht en kneed tot een bal. Werk niet teveel aan het deeg. Hoe korter hoe beter.
Heb je geen keukenmachine, snij de boter dan met twee messen door de bloem en het zout, doe daar het ei en de suiker erbij en kneed snel tot een bal. Pak in plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast
Rasp de citroen en de limoenen en pers ze uit. Verhit maizena, suiker, citroen/limoensap en water op laag vuur in een steelpannetje. Roer de klontjes eruit met een houten lepel, draai dan het gas wat hoger. De citroenvulling zal nu gaan binden en wordt doorzichtig. Haal de pan van het vuur. Voeg de boter toe, laat smelten in de saus.
Doe de citroenrasp erbij. Klop de drie eidooiers los en voeg toe aan de saus, flink roeren. Zorg dat je citroenmengsel niet meer te heet is. Je wilt niet dat de eidooiers gaan koken.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit en bekleed een lage taartvorm hiermee. Leg er een vel bakpapier in (het helpt om die eerst te verkreukelen en dan weer uit te vouwen) en leg hier de rijst, droge bonen of bakbonen in. Bak de bodem blind in ongeveer 20 minuten met (bonen, rijst oid) vulling over de bodem. Haal na 20 minuten je vorm eruit en verwijder het bakpapier en de bakvulling. Bak de vorm daarna nog tien minuten tot hij goudbruin is.
Laat de bodem en de citroenvulling helemaal afkoelen, Verdeel dan de vulling over de bodem.
Klop de eiwitten op en voeg beetje bij beetje tijdens het kloppen de suiker toe. Het eiwit moet glanzend en plakkerig zijn en als je piekjes maakt met de mixer moeten ze even blijven staan.
Verwarm de oven voor op 180˚C. Schep het eiwitschuim op de taart en maak piekjes met een vork. Schuif in de oven en laat in vijf tot tien minuten het schuim lichtbruin kleuren. Laat de taart daarna minimaal een uur afkoelen voor je hem aansnijd.
Je kunt de pieken ook bruin branden met een creme brulee brander.