Deze overheerlijke bierbroodjes maak je - uiteraard - met bier en zijn heerlijk warm uit de oven, besmeerd met lekker veel roomboter.
Voorbereidingstijd: 20 minutenmin
Bereidingstijd: 30 minutenmin
Rijstijd: 2 uuruur
Totale tijd: 2 uuruur50 minutenmin
Porties: 14broodjes
Ingrediënten
400grpatent bloem plus wat extra om te bestuiven
100grvolkorenmeel
10gramzout
10graminstant gist
30gramzachte boter
300mlbier van goede kwaliteit bv Duvel
olijfolie voor kneden
Instructies
Doe het meel in een grote mengkom. Voeg het zout aan de ene kant van de kom toe en de gist aan de andere kant van de kom. Voeg de boter en driekwart van het bier toe. Gebruik je vingers om het mengsel rustig rond te draaien. Voeg beetje bij beetje de rest van het bier toe, tot al het meel aan de zijkanten van de kom gemengd is. Misschien heb je niet al het bier nodig of heb je iets meer nodig. Het deeg moet nat zijn maar niet te nat. Veeg met het mengsel de zijkanten van de kom schoon, werk naar het midden toe. Ga door tot het mengsel een grof deeg vormt.
Sprenkel wat olijfolie op het werkblad en leg het natte deeg hierop. Kneed dit 5 tot 10 minuten tot je een zacht en glad deeg hebt. Dit kan uiteraard ook in een keukenmachine met een deeghaak worden gedaan.
Leg het deeg vervolgens in een licht met olie ingevette kom en bedek het met een theedoek. Laat rijzen tot het minstens twee keer zo groot is geworden. Dit duurt ongeveer een uur maar je kunt het rustig 2 of 3 uur laten staan.
Leg bakpapier op twee bakplaten.
Leg het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad. Vouw het herhaaldelijk naar binnen tot alle lucht eruit is gedrukt en het deeg soepel is. Verdeel het in 14 gelijke stukken van elk zo'n 60 gram. Rol elk stuk tot een balletje door met je een hand en kom te vormen en het balletje hierin heen en weer te bewegen. Na wat oefening komt het als het goed is vanzelf. Leg een deegbal in het midden van de bakplaat en leg de rest van de ballen eromheen, zodat ze elkaar bijna raken en op elk plaat 7 ballen liggen.
Doe de bakplaten in een schone plastic zak en laat het deeg nog ongeveer een uur rijzen tot het weer twee keer zo groot is geworden en terugveert als je er met je vinger op duwt. Verwarm de oven voor op 210˚ C.
Bestuif de broodjes met bloem en geef elk drie kleine knipjes met een schaar (je kunt desgewenst de middelste niet insnijden) Bak 30 minuten tot de broodjes goudbruin zijn en hol klinken als je op de onderkant klopt. Laat afkoelen op een rooster. Besmeer ze rijkelijk met boter.