Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de linzen in een vergiet en was ze met water en laat uitlekken.
Verdeel de uitgelekte linzen over een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze in de oven totdat ze open barsten en knapperig worden. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Haal het rooster uit de oven en laat de linzen een beetje afkoelen. Laat de oven aan staan.
Rooster ondertussen de walnoten in een droge koekenpan.
Doe de geroosterde linzen, de walnoten, champignons, sjalot, knoflook, koriander, sesamzaad, sojasaus, olijfolie en chilivlokken in de keukenmachine en meng door elkaar. Als je geen keukenmachine hebt, snijd alle ingrediënten voor de burgers dan heel fijn en meng door elkaar in een kom. Het linzenmengsel mag nog wel wat structuur houden. Doe het linzenmengsel in een kom en breng op smaak met versgemalen peper en zeezout.
Kluts het ei voeg toe aan het linzenmengsel samen met de havermout. Meng alles door elkaar. Is het mengsel te nat? Voeg dan nog wat havermout toe. Als het niet blijft plakken voeg je nog wat ei doe. Laat een half uurtje staan zodat het mengsel wat steviger wordt.
Vorm mooie linzenburgers van het mengsel. Verhit een pan op hoog vuur met wat olijfolie. Bak de linzenburgers een paar minuten per kant bruin en krokant. Leg ze op een bakpapier in de oven en bak nog ongeveer 10-15 minuten.
Snijd ondertussen de broodjes door midden en rooster ze even in de grill of pan. Leg de burgers op de broodjes. Beleg met plakjes avocado, wat rucola, kleine augurkjes en kiemen. Maak af met een flinke lepel Hellmann’s. Prik nog een klein augurkje aan een prikker voor de feestelijkheid.