Verwijder de steeltjes van de tomaten en snij ze allemaal kruiselings in over het kroontje en leg in kokend heet water (hoeft niet meer te koken)
Laat even liggen tot je ziet dat de velletjes los beginnen te laten. Giet af, laat heel even afkoelen en haal dan de velletjes eraf. Snij de harde kroontjes uit de tomaten. Dit gaat het makkelijkste als je de tomaten in vieren snijd.
Zet een grote soeppan op het vuur met een beetje olijfolie of boter en bak de ui en de knoflook zachtjes tot glazig. Doe de tomaten en de paprika erbij, de chili peper en de bouillon en breng aan de kook.
Laat het geheel een minuutje of tien doorkoken en pureer dan met een staafmixer de soep tot het glad is.
Om de gorgonzola creme te maken prak je de gorgonzola met een vork in een kom. Doe hier de mascarpone bij en roer door. Doe wat van de slagroom erbij en blijf roeren tot de klontjes er grotendeels uit zijn. Dit duurt wel even want de gorgonzola is vrij dik van zichzelf dus voor het gemengd is duurt het even.
Breng op smaak met zout en peper en doe in de soep zodra die klaar is om te serveren. Serveer met wat verse tijm eroverheen.