Een lekker pittig gehaktballetje dat gebraden is in een jus met bier
Voorbereidingstijd: 15 minutenmin
Bereidingstijd: 30 minutenmin
Totale tijd: 45 minutenmin
Porties: 4
Ingrediƫnten
Voor de gehaktbal:
500grgehakthalfomhalf
3chipotle pepers uit Adobo sausfijn gesneden
1elsambal
1/2bosje peterselie
1/2ui fijn gesnipperd
1oude boterhamof paneermeel
2elpankoJapans paneermeel
1elketchup
1ei
Peper
Zout
Klont boter om in te braden
Voor de jus:
1/2literrundvleesbouillon
flesof blik zwaar bierKanon of Gladiator is een goede keus, bij voorkeur een halve liter
optioneel voor de echte waaghalzen:
1fijn gesneden Rawit pepertjezaden en zaadlijsten verwijderen
Instructies
Peterselie in de staafmixer doen samen met oud brood dat je in stukken hebt gescheurd. Blitzen tot het een mooi kruim is (bij gebruiken paneermeel, alleen de peterselie blitzen)
Alle overige ingrediƫnten voor de gehaktbal en het gehakte peterseliemengsel in een grote kom bij elkaar gooien en dit mengen tot je een gehakt krijgt waar je vier mooie ballen van kunt draaien. De echte durfal gooit ook het fijngesneden Rawit pepertje door de gehaktmix
Grote koekenpan verhitten, boter laten smelten en op hoog vuur de ballen aan alle kanten mooi bruin dichtschroeien
Runderbouillon en een flinke scheut van het bier bij de gehaktballen gieten en de ballen in het vocht onder een gesloten deksel ongeveer 20 minuten laten sudderen. Restant bier in een hoog glas uitschenken en op het aanrecht zetten
De gehaktballen om de vijf minuten even keren in het vocht en dan de deksel weer op de pan. Na het keren van de ballen iedere keer een goede slok bier nemen
Wanneer de ballen gaar zijn (ze voelen stevig aan wanneer je er met de platte kant van een vork op drukt), ze uit de jus halen en even laten rusten op wat aluminiumfolie
De bal gehakt serveren met een lekkere gebakken aardappel, wat gekookte groente en een lepeltje van het braadvocht.