Heerlijke langzaam op de barbecue gegaarde spareribs met een zalige marinade en mopsaus van sangiovese azijn.
Om het feest compleet te maken worden de spareribs bestrooid met krokant gebakken stukjes bacon.
Voorbereidingstijd: 10 minutenmin
Bereidingstijd: 3 uuruur
Marineren: 3 uuruur
Totale tijd: 3 uuruur10 minutenmin
Porties: 4personen
Ingrediënten
2mooie strengenspareribs met veel vlees (±1 kilo)
3dikke plakken bacon
Voor de marinade:
5tenen knoflookfijngesneden
1uifijn gehakt
1elthijmfijn gehakt
2ellichte basterd suiker
3elsangiovese azijn
2tlgerookt paprikapoederpiment
3elwater
4elolijfolie
1elzout
1tlzwarte pepergemalen
Voor de smeersaus:
125mlsangiovese azijn
150grambruine basterdsuiker
500mlwater
Instructies
Spoel de spareribs goed af onder de kraan om zo botsplinters te verwijderen. Dep hierna droog en haal aan de kant van de botjes eventueel vlies weg
Mix de marinade ingrediënten en doe de marinade met de spareribs in een plastic zak. Meng alles goed en zet de zak in een ovenschaal (tegen eventueel lekken) minimaal 3 uur in de koelkast. Hussel de spareribs en marinade na een uur intrekken nog een keer lekker door elkaar
Steek de BBQ in de hens en richt hem in voor indirect BBQ’en. Over indirect grillen is genoeg te vinden op het net, dus dat ga ik niet nog een keer vertellen. Voor een korte handleiding kijk je hier. Haal de spareribs uit de marinade en dep ze droog met keukenrol
Om straks de ribs lekker in te smeren gaan we een smeersaus maken. Roer op middelhoog vuur de ingrediënten voor de smeersaus door elkaar en breng dit aan de kook. Laat vervolgens voor een minuut of 15 inkoken, totdat hij iets stroperiger is, maar niet te dik
Als de BBQ er klaar voor is, leg je de plakken bacon en de ribbetjes erop. Leg de bacon en ribs op het deel waar je het aluminium bakje (met bier) hebt neer gezet met de vlezige kant omhoog. Gril de ribs tussen de 2 en 2½, uur bij een temperatuur van ongeveer 150°. Smeer om de 30 minuten de ribs in met de smeersaus
Als de ribs zo goed als gaar zijn, smeer je ze nog een keer in en draait ze voor 5 minuten met de vleeskant naar beneden rechtstreeks boven de kolen. Hak de bacon in kleine stukjes en serveer een portie ribs met een royale hand bacon kruim eroverheen.