Tip 1: gooi de biefstuk niet rechtstreeks vanuit de koelkast in de pan, maar laat het vlees eerst een dik half uur op kamertemperatuur komen.
Dit doet wonderen voor de smaak en de sappigheid van je biefstuk.
Tip 2: Investeer in een goede, gietijzeren grillpan. Sterker nog: als je het geld hebt, gooi er dan een paar knaken tegenaan en koop gewoon een Creuset of gelijkwaardige kwaliteit.
Ik ben dolblij met mijn creusetje. Ook omdat het best mannelijk staat om met een pan van bijna 4 kilo te werken..
Tip 3: . Ook in een grillpan, moet je het vlees omdraaien Gebruik hiervoor geen vork, maar een tang. Een vork prikt gaatjes in het vlees, waardoor het vocht eruit loopt.
Dit staat gelijk aan een treurig afscheid van een malse biefstuk
De saus
Bak de ui en de knoflook in een koekenpan glazig. Doe vervolgens laurierblad en tijm erbij en laat dit nog een minuut of twee samen sudderen.
De helft van het flesje bier en de limoensap bij het prutje en roer de mosterd en de korianderpoeder hier doorheen.
Breng dit weer aan de kook en laat dan op laag vuur nog een minuut of twee inkoken en zet dan het vuur onder de pan uit.
Het vlees
Verwarm een droge grillpan (geen olie erin) op hoog vuur.
Wrijf de biefstukken in met flink peper en een fikse snuf zout. Wrijf ze vervolgens in met olijfolie en laat ze dan een minuut of twee in plasticfolie of een plastic zakje verpakt intrekken. Leg op een bord alvast aluminiumfolie klaar om straks de biefstukken in te laten rusten.
Ik vind mijn biefstuk het lekkerst wanneer hij gaar is tussen rare en medium rare (zie beneden de tips voor gaarheid). Wanneer de rook van de droge grillpan komt, leg je de biefstukken erin en laat ze 2 minuten per kant dichtschroeien. Zoals gezegd draai je het vlees na een minuut of twee om. Gebruik hiervoor geen vork, maar een tang. Een vork prikt gaatjes in het vlees, waardoor het vocht eruit loopt. Haal hierna het vlees uit de pan en pak ze in met de aluminiumfolie. Laat ze een minuut of vijf tot rust komen.
De groente
Bestrijk de plakken groenten met een kwastje met olijfolie en grill ze in dezelfde grillpan als de biefstuk.
De groenten zijn in een paar minuten klaar en keer ze sowieso na een minuut of twee maar even om.
Leg de groenten op een bord en giet de ingedikte saus er overheen. Serveer de sappig, gegrilde biefstuk ernaast.