4elkoek- en speculaaskruiden (kaneelnootmuskaat, kruidnagel, gember
175grboter in blokjes gesneden
Instructies
Doe de bloem, suiker en je specerijen samen met de boter en een beetje zout in de kom van een keukenmachine of gebruik een losse mixer met deeghaken. Doe hier 4 el ijskoud water bij. Doe niet al het water er in een keer bij maar kijk even of het al stevig genoeg is. Doe hazelnoten en cacaonibs erbij en meng even kort. Je hebt een kruimelige massa maar als je er met je vingers in knijpt moet het bij elkaar blijven plakken.
Haal het eruit (ik stort het altijd op een met bloem bestoven aanrecht) en kneed even kort door tot het een geheel vormt. Maak er een platte schijf van, wikkel die in plastic folie en leg minimaal een half uur in de koelkast.
Verwarm je oven voor op 175 ˚C (onder- en bovenwarmte). Haal je deeg uit de koelkast en leg op een met bloem bestoven aanrecht. Neem een stuk en rol hier met een deegroller een dikke plak van ongeveer 1 cm dik van. De vorm maakt niet zoveel uit. Dus ga je te buiten... Maak met amandelen een gezichtje of een ander figuur in de speculaas en leg op een met bakpapier bedekte bakplaat. Bak in de oven voor ongeveer een half uur.