250grkikkererwtengekookt of uit blik en afgespoeld
2-3elwater om te verdunnengebruik hier wat nodig is om de gewenste dikte te krijgen. kan dus meer of minder zijn
1/2-3/4tlzeezout
cayennepepernaar keuze
Instructies
Verwarm de oven voor op 220˚C.
Pel de buitenste schillen van de bollen knoflook, maar verwijder niet de schilletjes die om de teentjes zitten. Snij 5 mm tot 1 cm van de bovenkant van de bollen zodat je de blootgelegde teentjes te zien krijgt.
Zet de bollen elk apart op een stuk aluminiumfolie en besprenkel met de olijfolie. Let op dat alle teentjes wat olie meekrijgen. Verpak de bollen vervolgens in de folie en leg ze op het rooster of gebruik een kleine bakplaat om ze op te leggen.
Rooster 35-40 minuten tot de teentjes goudbruin en heel zacht zijn. Laat afkoelen.
Pak ze voorzichtig uit en laat verder afkoelen. Knijp zodra ze koud genoeg zijn de knoflook uit de velletjes. Je houdt ongeveer 30 gr knoflook over
Doe de zongedroogde tomaatjes, knoflook, olijfolie, citroensap, tahin en de kikkererwten in een keukenmachine. Laat draaien en schraap zo nodig de zijkanten af. Proef en voeg zout en peper toe naar smaak. Is het mengsel te dik meng het dan met wat water tot het de juiste dikte heeft.
Voor een hele gladde hummus laat je de machine minstens een minuut draaien.
Schep in een mooie kom en serveer met crackers of rauwkost om te dippen