Dit heerlijke Joodse brood kost even wat tijd om te maken maar staat super feestelijk!
Voorbereidingstijd: 20 minutenmin
Bereidingstijd: 45 minutenmin
Rijstijd: 1 uuruur30 minutenmin
Totale tijd: 2 uuruur35 minutenmin
Porties: 8personen
Ingrediënten
500grbloem
30grsuiker
10grzout
7grinstant gist
30mlplantaardige olie
2grote eierenlicht geklopt
2grote eidooierslicht geklopt
190grwaterop kamertemperatuur
2eiwitgeklopt tot het gaat schuimen om mee te bestrijken
sesamzaadjes of maanzaad om te decoreren
Instructies
Roer de bloem, suiker, zout en gist in een mengkom.
In een aparte kom mix je de olie, eieren, eigelen en het water (hou een paar eetlepels water apart)bij elkaar. Giet het eimengsel bij het bloemmengsel. Meng met een pollepel of met de deeghaken van je mixer op de laagste stand tot alles bij elkaar komt en een bal vormt. Voeg eventueel de rest van het water toe indien nodig.
Stort het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en kneed voor 10 minuten met de hand of 6 minuten met je mixer tot een soepel deeg. Leg de bol deeg in een met vet ingesmeerde kom en laat rijzen tot het verdubbeld is (1 tot anderhalf uur)
Verdeel het deeg vervolgens in drie of zes repen en vlecht het in elkaar
Verwarm de oven voor op 180˚C.
Zodra je deeg gevormd is, laat je het nog een keer rijzen op de bakplaat (voor 30 minuten) waarmee het straks ook de oven in gaat.
Bestrijk je deeg met het eiwit en besprenkel met de sesam- of maanzaadjes en zet in de oven voor 40-45 minuten of tot goudbruin en gaar.