De chutney kun je makkelijk al weken van tevoren maken. Dan heb je tijdens je kerstdiner uiteindelijk alleen nog maar de burger om je druk over te maken.
Voorbereidingstijd: 15 minutenmin
Bereidingstijd: 15 minutenmin
Totale tijd: 30 minutenmin
Porties: 4burgers
Ingrediƫnten
400grrundergehakt
100grkastanjes
4plakjesontbijtspek
50grgekookte hamin blokjes gesneden
1ei
beetje paneermeel
peper
zout
Sla om te serveren
4hamburgerbroodjes
Voor de chutney:
1elzonnebloemolie
1uiin dunne ringen
2mango'sgroot en rijp
2perenflinke rijpe
1tlchili vlokken
2cmgemberwortelgeraspt of 1 tl gemberpoeder
1/2tlkardemom
1/2tlkomijn
1/2tlkoriander
1/2tlkoenjit
1tlkaneel
200grlichtbruine basterdsuiker
1/2tlzout
200mlrode wijn azijn
Instructies
Voor het maken van de chutney:
Verhit de olie in een grote pan en bak de ui zacht en glazig. Schil ondertussen de mango en de peren en snij in kleine stukjes.
Voeg alle specerijen, de gember en de chilivlokken aan de ui toe en roer tot het begint te geuren. Voeg de peren en de suiker toe en ongeveer 100 ml water. Laat even koken tot de peren wat zachter worden.
Voeg de mango toe, zout en rodewijnazijn. Laat het geheel rustig inkoken tot het de gewenste dikte heeft. Onthoud dat het nog wat dikker wordt als het afkoelt. Bewaar de chutney in gesteriliseerde potjes op een donkere plek tot je het nodig hebt.
Voor de burger:
Snij de kastanjes op de bolle kant met een scherp mes kruislings in. Kook ze ongeveer drie minuten, giet af en pel ze als ze nog warm zijn. Verwijder ook de bruine donzige binnenkant. Snij de kastanje in kleine stukjes.
Doe het rundergehakt, de gehakte kastanjes, het ei, paneermeel, peper, zout en ham bij elkaar in een kom en kneed even goed door. Als het te nat is voeg je nog wat paneermeel toe. Vorm vier burgers van je mengsel.
Bak de hamburgers in een koekenpan rustig gaar.
Ondertussen bak je de plakjes ontbijtspek bruin en krokant. Laat deze even uitlekken op keukenpapier.
Voor het opmaken van de burger begin je met een laagje saus, hierop komt de sla, daarop de burger. Top de burger met mangochutney en verkruimel het ontbijtspek eroverheen. Serveer met nog wat extra chutney erbij.