Het traditionele nagerecht met gebrande suiker, maar dan wel met een choco twist omdat je Oreo koekjes gebruikt. Dit recept is voor 4-6 personen, afhankelijk van het formaat van de bakjes die je gebruikt
Voorbereidingstijd: 15 minutenmin
Bereidingstijd: 45 minutenmin
Totale tijd: 1 uuruur
Porties: 4porties
Equipment
4-6 ramekins
Ingrediënten
500mlslagroom
8Oreo koekjesde standaard choco koekjes met vanille vulling
Verwarm de oven voor op 150° Haal de koekjes uit elkaar en schraap met een ontbijtmesje de vanille vulling van de koekjes. Bewaar de vulling in een bakje en doe de losse koekjes in een lunch- of diepvrieszakje. Verkruimel de koekjes in het zakje tot ze helemaal fijn zijn.
Giet de slagroom in een steelpan en verwarm de slagroom op medium hoog vuur. Gooi de vanille koekjesvulling erbij en roer met een garde tot de vulling opgelost is. Laat de room net niet aan de kook komen. Giet dan het vanille extract erbij, roer nog even goed door en haal dan de pan van het vuur.
Doe de eidooiers in een kom en giet hier de helft van de suiker bij (50 gram dus) en klop dit met een garde even goed door elkaar. Giet dan in kleine beetjes de vanilleroom bij het eigeel. Blijf goed kloppen om te voorkomen dat het ei gaat koken. Wanneer de room is opgenomen in het eimengsel, giet je een volgende portie erbij. Net zolang totdat het op is. Je hebt nu je crème mengsel voor de brûlée gemaakt.
Zet 4 tot 6 ovenvaste schaaltjes (ramekins) in een diep bakblik en vul de schaaltjes tot vlak onder de rand met de crème en schep in ieder schaaltje 1 eetlepel van het koekkruim. Giet water in het bakblik om de schaaltjes heen (zodat de schaaltjes gelijkmatig verhit worden) en zet het blik 45 minuten in de oven
Haal de schaaltjes na 3 kwartier uit de oven en laat ze dan nog een uur of twee opstijven in de koelkast.
Voordat je de crème brûlée gaat uitserveren, schep je 1 tot 2 theelepels kristalsuiker op de crème (eventjes rondom kloppen, zodat de suiker gelijkmatig verdeeld wordt) en karameliseer de suiker met een brander of door ze even kort onder de grill in de oven te zetten.