Maak eerst de granaatappelsaus door een klein steelpannetje te nemen. Hierin doe je het granaatappelsap, de honing, azijn en een beetje peper en zout naar smaak. Breng aan de kook en laat rustig pruttelen tot het tot de helft is gereduceerd. Zet apart.
Voor de gehaktballen snipper je de uitjes en je snijd de knoflook mooi klein. Neem een koekenpan en verhit hierin wat olijfolie. Bak de ui tot deze mooi glazig is en voeg dan de knoflook toe. Laat even meebakken en doe beide vervolgens in een kom over. Niet te klein want de rest van de ingrediënten komt erbij.
Voeg nu gehakt, cranberries, ei, mosterd, komijn, koriander, kaneel, kruidnagel, peterselie, sambal oelek en peper en zout toe. Gebruik je handen nu om alles goed door elkaar te mengen. Doe er ongeveer 30 gr panko doorheen. Je krijgt dan een stevig gehakt wat niet te nat is. Gewoon broodkruim/paneermeel kan natuurlijk ook.
Maak nu van het gehakt mooie ronde balletjes die ongeveer zo groot zijn als een tafeltennisballetje of een pingpong balletjes. Je maakt er ongeveer 30-35 uit dit recept.
Doe nu in de koekenpan boter en olijfolie en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin en gaar.
De saus giet je nu over de gehaktballetjes heen en schep dit om. Doe over in een serveerschaaltje en garneer met de pijnboompitjes en de granaatappelpitjes.