Om te beginnen doe je alle ingredienten voor het deeg bij elkaar in een grote kom. Je kunt het met de hand kneden of je kunt hiervoor een machine gebruiken. Ik begin meestal met de machine, maar maak het af met de hand voor het beste resultaat. Mijn Kitchenaid is niet perse de beste in het kneden van deeg. Kneed het in ieder geval lang genoeg. Ongeveer 10 minuten. Doe het vervolgens over in een kom en dek deze af met plastic folie en een theedoek en laat het een uur rijzen op een warme plek.
Na het uur haal je het deeg uit de kom en je verdeelt het in 8 ongeveer gelijkt stukken. Rol nu met je handen elk stuk deeg uit tot een lange rol. Die moet ongeveer 25 centimeter worden. Leg over de uitgerolde stukken een stuk folie en een theedoek en laat ze nog eens tien minuten rijzen. Rol ze nu weer verder uit tot een stuk van 50 a 60 centimeter. Het is prima als ze in het midden wat dikker blijven dan aan de zijkanten. Dat vouw je straks toch dicht.
Vormen van de pretzels
Voor de exacte foto van het vormen check je even de site van Rutger. Of gebruik gewoon je fantasie en maak er wat moois van. Zodra ze gevormd zijn leg je ze op een stuk bakpapier. Dek weer af met wat plastic folie en laat ze nog eens 20-30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Koken van de pretzels
Om de pretzels voor te koken breng je een grote pan met baking soda aan de kook. Zorg dat alles goed is opgelost voor je de pretzels erin doet. Het water moet tegen de kook aan blijven, maar niet knetterhard koken. Gebruik een schuimspaan of een spatel om ze voorzichtig in het water te laten zakken. Doe er niet meer dan twee tegelijk in. Laat ze ongeveer 20-30 seconden erin en keer ze halverwege om. Laat uitlekken op een schone theedoek en leg ze daarna op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Pretzels bakken
Je kunt de pretzels nu bestrooien met wat grof zeezout (maldon vlokken zijn heerlijk) of varieer met sesam en zout of maanzaad en zout. Snij het dikke gedeelte van het deeg in met een gekarteld mesje. Zet de bakplaat in de oven en bak ze in 17-22 minuten gaar en goudbruin.