Doe het zelfrijzend bakmeel, suiker, speculaaskruiden en het zout in een kom en meng door elkaar. Dit gaat het makkelijkste met een keukenmachine. Voeg nu beetje voor beetje de melk toe. Doe niet alles tegelijk. Misschien heb je niet alles nodig. Leg het deeg nu minimaal een half uur in de koelkast verpakt in een stuk plastic folie.
Verwarm de oven nu voor op 180˚C.Verdeel het speculaas nu in twee delen, de een iets groter dan de ander. Het grootste deel rol je uit tot een vierkant lap om de ingevette vorm mee te bekleden. Rol het net iets groter uit zodat je ook de zijkanten ermee kunt bedekken.
Doe nu de amandelspijs met het sinaasappelsap in een kom en kneed dit even door. Voeg de sinaasappelrasp en de stukjes chocola toe en meng kort door. Door het sinaasappelsap blijft de gevulde speculaas langer smeuïg. Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over de speculaasbodem. Rol het andere stuk deeg nu uit voor de bovenkant. Hiermee bedek je de vorm.
Kluts nu een eitje los met wat melk. Op die manier voorkom je dat er een vel op je speculaas komt tijdens het bakken. Bestrijk de bovenkant van het deeg hiermee en zet in de oven voor 40 minuten.
Bak het gevulde speculaas in 40 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar.