Meng de roomboter en de lichte basterdsuiker en klop dit tot licht en romig. Voeg nu een voor een de eieren toe. Klop elk ei eerst door voor je de volgende toevoegt.
Voeg koekkruiden toe, vanille, bloem, bakpoeder en amandelmelk en klop tot een geheel. Niet te lang mengen.
Rol de blokjes marsepein en gedroogde abrikozen door de poedersuiker heen. Zorg dat je losse blokjes hebt en dat alles niet aan elkaar kleeft.
Schep dit door het beslag samen met de sinaasappelrasp.
Vet je tulbandvorm goed in met wat boter of olie. Bestuif met wat bloem en klop het overtollige bloem eruit.
Verdeel het beslag over de vormpjes en bak in de oven voor ongeveer 25 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt.
Laat eerst 10 minuten afkoelen in de vorm voor je het stort.
Notities
Je kunt de speculaastulband ook bakken in een grote tulbandvorm. In dat geval verdubbel je de hoeveelheden van de ingrediënten. Verleng de baktijd ook met de dubbele tijd maar check na 45 minuten hoe het met de gaarheid is. Indien nodig nog 10-15 minuten langer bakken. Een en ander is afhankelijk van het formaat van je tulbandvorm.