Lijnzaadbrood
Recept afdrukken
5 van 1 stem

Lijnzaadbrood met zonnebloempitten

Dit stevige brood is heerlijk als ontbijt met een gebakken eitje en wat avocado. Of beleg het met wat plakjes banaan en wat amandelpasta voor een zoetere variant.
Bereidingstijd: 1 uur 10 min
Porties: 8 personen

Equipment

Ingrediënten

  • 140 gr zonnebloempitten
  • 120 gr gebroken lijnzaad
  • 120 gr heel lijnzaad
  • 70 gr hazelnoten
  • 2 el chiazaad
  • 4 el vlozaad (psyllium vezel– verkrijgbaar in de reformwinkel/bij de Tuinen
  • 1 el anijszaad
  • 1 tl fijn zeezout
  • 1 rijpe banaan (80-100 ggeprakt
  • 150 gr geraspte zoete aardappel
  • 3 el olijfolie
  • 340 ml water
  • 1 stuk bakpapier

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Doe zonnebloempitten, lijnzaad, hazelnoten, chia, vlozaad, anijs en zeezout bij elkaar in een grote kom en roer even goed door.
  • In een maatbeker doe je de olijfolie, het water en de geprakte banaan. Roer dit even door tot het gemengd is en giet dan bij de andere kom. Roer goed door tot je een stevig deeg hebt. De ingredienten nemen het water snel op dus het zal snel steviger worden. Roer de geraspte zoete aardappel er als laatste door.
  • Beleg je bakblik met een stuk bakpapier en stort hier het beslag in. Druk goed aan met de achterkant van een lepel en zet in de oven.
  • Na 20 minuten haal je je brood eruit. En keer je deze met bakblik en al om op een bakplaat. Haal vervolgens bakblik en papier eraf en zet het brood op de bakplaat terug in de oven.
  • Laat nog bakken voor ongeveer 40 minuten
  • Het brood omdraaien is geen must maar het zorgt ervoor dat de buitenkant ook goudbruin en krokant wordt en is uiteindelijk lekkerder!