1tlkoekkruidenof ietsje meer als je dat lekker vindt
100 grozijnen
6appelsliefst een beetje zure appel
Instructies
Doe de bloem, 150 gr van de suiker, snufje zout en 1 eidooier in de kom van de keukenmachine. Snij de boter in kleine blokjes en doe die erbij. Draai dit tot een stevig deeg. Draai het niet te lang. je wilt niet dat het deeg te warm wordt. Check of het blijft plakken door tussen twee vingers te knijpen. Plakt het niet genoeg dan kun je een beetje (koud)water erbij doen.
Stort uit op een stuk plastic. Maak er een geheel van met je handen en rol in het plastic. leg minimaal een half uur in de koelkast om goed koud te worden.
Neem een springvorm van 22 cm diameter en bekleed deze met bakpapier en smeer de zijkanten goed in met wat boter.
Verwarm de oven voor op 170˚C
Snij de appel in blokjes en mix deze met de rozijnen, de overgebleven 50 gr suiker en de koekkruiden.
Leg je deeg op een aanrecht bestoven met bloem en rol het uit tot een dunne plak. Leg dit in de springvorm en bekleed de bodem en de zijkanten goed. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het meestal gewoon in de vorm druk zonder uit te rollen. Ik vind dat makkelijker maar het is wel wat minder egaal als je het zo doet. Wel handig als je deeg net even te brokkelig is... :)
Zorg dat je wel nog 1/4 van het deeg overhoudt voor de stroken aan de bovenkant!Als de bodem en zijkanten bekleed zijn neem je de twee beschuiten en wrijf deze boven de bodem tegen elkaar aan en verkruimel het laatste stuk met je handen. Te grote klontjes knijp je even fijn. Schud het even zodat het goed verdeeld is over bodem en een beetje aan de zijkanten.
Doe het appelmengsel erin en verdeel goed over de vorm. Rol de rest van het deeg uit en snij in stroken. Dit leg je in een ruitvorm over de bovenkant heen. Ik doe ook altijd nog een strookje aan de zijkant langs de rand maar dat is geen must. Besmeer de stroken met de andere eidooier en zet in de voorverwarmde oven.
Bak de appeltaart voor ongeveer 1 uur of tot goudbruin en gaar. Laat even afkoelen in de vorm en haal een mes langs de zijkanten voordat je de springvorm open doet.