Heerlijk om te serveren met de kerstdagen is deze fijne knolselderijsoep met paddenstoelen
Bereidingstijd: 30 minutenmin
Totale tijd: 30 minutenmin
Porties: 8personen
Ingrediënten
20grgedroogde porcini
5elolijfolie
4sjalotjesfijn gesneden
600grknolselderijgeschild en in grote stukken gesneden
1preiwitte gedeelte, in ringen gesneden
1,2litergroente bouillon
800mlhalfvolle melk
2takjesverse rozemarijn
500grgemengde paddestoelenpied de mouton, shiitake, cantharelle etc., schoongemaakt en in stukken gesneden
2takjesverse tijmalleen blaadjes
boter
Instructies
Voorbereidingen: (kan een dag van tevoren gedaan worden):
Laat de gedroogde porcini weken in 100 ml heet water. Verhit 3 eetlepels olijfolie op medium hoog vuur en fruit de ui tot ze glazig zijn (ong. 5 minuten). Voeg knolselderij en prei toe en bak nog 5 minuten. Giet de hete bouillon en de melk erbij en breng aan de kook. Kook voor 10 minuten.
Voeg de gedroogde porcini toe en de rozemarijn takken en kook voor nog eens tien minuten. Verwijder de rozemarijn en pureer de soep in een blender of met een staafmixer. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Bereiden (begin 10 minuten voor je wilt serveren); Verhit de rest van de olijfolie met de boter en bak de paddestoelen op medium hoog vuur voor ongeveer 8 minuten. Voeg een beetje zout, verse peper en verse tijmblaadjes toe. Zorg er in de tussentijd voor dat de soep goed verhit wordt. Verdeel de soep over 8 schaaltjes en doe de paddestoelen er bovenop. Je kunt het naar wens nog garneren.
Let wel op tijdens het pureren van de soep dat de hete soep niet alle kanten op spat!!