2elboterkamertemperatuur, voor invetten van de pan
90grbloem
4grote eieren
1/8tlzout
130grsuiker
schil van een grote citroen
Zaadjes van 1 vanillestokjeof 1 tl vanille extract
poedersuiker
een beetje bloem om de vorm mee te bestrooien
Instructies
Verwarm de oven voor op 175C.
Smelt de boter in een kleine steelpan op halfhoog vuur totdat het bruin wordt en een beetje een notige geur afgeeft. Let er wel op dat het niet verbrand want dat wil je natuurlijk niet! Zodra het bruin is, zeef je de boter met een stuk keukenpapier in een zeef boven een kom. De opgevangen boter heeft geen vaste deeltjes meer en is helder. Laat de boter afkoelen tot kamertemperatuur. Door de boter eerst te doen geef je die de kans om af te koelen voor verdere bereiding.
Terwijl de boter afkoelt, gebruik je de andere twee eetlepels boter om de madeleinevorm goed in te vetten. Zorg dat je goed tussen alle richeltjes komt anders wordt het lastig om de cakejes straks uit de vorm te krijgen. Strooi er wat bloem overheen en klop het teveel aan bloem eraf door de pan om te keren. Mijn madeleines kwamen erg makkelijk uit de pan.
Doe de eieren met het zout in een kom van een mixer met een klopper. Mix op hoge snelheid tot het mengsel dik is en ongeveer twee tot drie keer zoveel als toen je begon met kloppen. Ongeveer 3 minuten. Ga door met kloppen op hoge snelheid terwijl je de suiker langzaam toevoegt in een constante stroom. Klop voor nog eens twee minuten tot het mengsel dik en vloeibaar is. Gebruik een spatel om de citroenrasp en de vanille zaadjes toe te voegen. Ga niet te lang door. Als het gemengd is, is het goed.
Strooi de bloem bovenop het eimengsel en vouw het erdoorheen met de spatel. Vervolgens vouw je het botermengsel er ook door. Roer weer alleen tot alles goed gemengd is. Als de boter op dit moment te heet is zal het ei gaan stollen en dat wil je liever niet!
Lepel het deeg in de madeleine vorm. Vul elk vormpje voor ongeveer 2/3, 3/4. Het deeg wordt vrij snel dikker. Omdat niet alles in een keer gebakken kan worden (tenzij je meerdere madeleine vormen hebt) zal je merken dat de tweede batch madeleines aanmerkelijk dikker is. Het recept maakt ongeveer 25 madeleines.
Bak de madeleines voor ongeveer 15 minuten, afhankelijk van je oven. Check ze van tijd tot tijd. Als de randen goudbruin worden kun je ze uit de oven halen. Haal ze onmiddelijk uit de vorm en laat ze afkoelen op een cake rek. Bestrooi met poedersuiker en eet ze lekker op!!