170glauwwarme karnemelkof een andere melk of yoghurt
Optioneel
Sesamzaad of maanzaad ter decoratie
Instructies
Combineer de bloemsoorten, zout, zaden, gist, honing, water en karnemelk in een mengkom. Als je een mixer gebruikt, neem dan de paddle haak en meng op de laagste stand voor 2 minuten. Als je met de hand kneed, roer het dan eerst door met een houten lepel en kneed dan tot het een plakkerig, grof en rommelig deeg is.
Ga over op de deeg haak en meng op medium-lage snelheid of ga door met het kneden met de hand voor 4-5 minuten, voeg bloem toe indien nodig om de deegbal samen te houden maak zorg ervoor dat het deeg zacht en kleverig blijft.
Als het deeg te stijf is voeg dan een beetje meer water toe. Doe het deeg over op een met bloem bestoven werkvlak. Esmee gebruikt hiervoor olie wat ervoor zorgt dat je niet eeuwig bloem toe blijft voegen aan het deeg. Werkt prima!
Kneed licht met de hand voor ongeveer 3 minuten. Deeg moet zacht en een beetje plakkerig zijn maar moet mooi samen komen om een zachte soepele bal te vormen
Doe het deeg over in een schone, licht geoliede kom, dek af met plastic folie en zet in de koelkast tot de volgende ochtend of tot 4 dagen (als je van plan bent om het deeg in gedeeltes te bakken verspreid over meerdere dagen kun je het alvast portioneren en in een of twee geoliede kommen doen)
Verwijder het deeg van de koelkast ongeveer 2 uur voor je van plan bent om te gaan bakken. Vorm het koude deeg in een of meerdere broden. Bestrijk de bovenkant met water en besprenkel met sesamzaad of maanzad (voor een glimmender korst en een betere plakbaarheid kun je met eiwit bestrijken ipv water)
Besproei met wat olie en bedek losjes met plastic folie. Laat het deeg bij kamertemperatuur rijzen voor 1,5 – 2 uur tot het 1,5 keer zo groot is geworden
Ongeveer 15 minuten voor het bakken, verwarm je de oven voor op 177 C.
Bak de broden 20 minuten, roteer dan de bakplaat. De totale baktijd is 45-55 minuten voor broen en 20-25 minuten voor kleinere broodjes. Het brood is klaar als het goudbruin is en hol klinkt als je op de bodem klopt. Kern temperatuur van het brood moet 85 c zijn in het midden.
Laat afkoelen op een rek voor minimaal 20 minuten voor broodjes en een uur voor grotere broden voordat je het snijd en serveert