Zelf bagels maken is niet ingewikkeld en absoluut de moeite waard
Voorbereidingstijd: 1 uuruur
Bereidingstijd: 25 minutenmin
Totale tijd: 1 uuruur25 minutenmin
Porties: 12bagels
Ingrediënten
25grverse gist of 7 gr gedroogde instant gist
500mllauwwarm water
1elzout
2elvloeibare honing
750-850grbloemvan goede kwaliteit
eiwit om de bagels mee in te smeren
Instructies
Verkruimel de gist (als je verse gebruikt) en los dit op in water. Voeg het zout en de honing toe.
Voeg de bloem toe in kleine hoeveelheden tegelijk en kneed dit voor ongeveer 10 minuten in een keukenmachine tot stevig en glad.
Dek de kom af met een schone theedoek en laat dit voor ongeveer 50 minuten rijzen of tot de hoeveelheid verdubbeld is.
Stort het deeg over op een met bloem bedekt oppervlak en kneed dit even door. Verdeel in 12 porties.
Maak elke portie in de vorm van een cirkel en maak een gat in het midden met je vingers. Draai de bagel om je vinger en draai hem even rond om de vorm glad te maken.
Leg de bagels op een bakplaat met bakpapier, dek weer af met een theedoek en laat dit nogmaals rijzen voor 45 minuten.
Verwarm de oven voor op 180˚ C. Breng een grote pan met water aan de kook.
Kook de bagels, een paar tegelijk, ongeveer 1-2 minuten aan elke kant.
Leg ze daarna op een theedoek om uit te lekken en doe ze dan weer terug op de bakplaat.
Bestrijk met eiwit en bak de bagels in de voorverwarmde oven voor ongeveer 25 minuten of tot gaar en goudbruin.
Notities
Als extra ingrediënten voor het maken van de bagels kun je onder andere gebruiken:
sesamzaad
maanzaad
rozemarijn
tijm
blauwe bessen
kaneel
appel
rozijnen
Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk. Dus gebruik je eigen fantasie!