Schil de appels en de peren. Snij ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Ik heb de abrikozenmoes gemaakt van gedroogde abrikozen die geweekt zijn en daarna gepureerd in een blender. Dit is optioneel. Je kunt ook extra appels en/of peren toevoegen.
Snij je appels en peren in blokjes en besprenkel met appelcider azijn. Strooi er vervolgens de suiker over, doe de abrikozenmoes erbij en schep alles om.
Schil de gember en knijp hem uit in de knoflookpers of snij heel erg fijn of gebruik een rasp.
Doe het appel/peer mengsel met de azijn en de suiker in een pan met een dikke bodem. Voeg hieraan je specerijen, het mosterdzaad en de gember toe. Breng het geheel vervolgens aan de kook.
Hoe lang het duurt is een beetje afhankelijk van de rijpheid van je fruit. Ik heb alles ongeveer 40 minuten laten pruttelen. De appels blijven overigens vrij heel. Ik had verwacht dat het meer uit elkaar zou vallen maar dat is dus niet het geval.
Zodra het fruit zacht genoeg is en de smaken goed zijn ingetrokken kun je de pan van het vuur halen.
Verdeel het over een aantal gesteriliseerde potten en sluit goed af met een deksel. Zet ze even op zijn kop en daarna weer rechtop.