Doe 130 gram koude boter, 200 gram bloem en 60 gram poedersuiker in een keukenmachine en laat enkele min kneden tot een stevig deeg. Kneed het deeg nog na met de hand, wikkel het in plasticfolie en laat het in de koelkast minimaal 15 min rusten. Druk het deeg in een ingevette springvorm van 22cm doorsnede, bekleed de vorm met een opstaande rand van 5cm. Bak de bodem 15 min en haal hem uit de oven.
Breng een bodem water in een ruime pan aan de kook. Zet een vuurvaste kom op de pan en smelt 180 gram chocolade met minstens 70% cacao met 130 gram boter au bain-marie. Haal de kom van het vuur. Roer een voor een 4 eidooiers erdoor, voeg 1,5 el cacaopoeder, 50 gram fijne kristalsuiker en 250 gram kastanje puree toe. Roer het goed door elkaar.
Klop in een schone kom 4 eiwitten stijf. Voeg beetje bij beetje 50 gram fijne kristalsuiker toe. Klop tot het schuim pieken vormt en glanst. Spatel het eiwit voorzichtig in door de chocolademassa. Vouw het om en niet langer dan nodig is om het goed te mengen. Schep het mengsel op de taartbodem, plaats de taart in het midden van de oven en bak hem in 25 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.
Roer in een kommetje 1 tl kaneelpoeder, ½ t. kruidnagelpoeder, 1 tl gemberpoeder, 1 tl chilipeper, 3 el cacaopoeder, 1 el poedersuiker en een snufje fijn zeezout door elkaar. En strooi het met behulp van een theezeefje over de bovenkant.