Shiitake dumplings met gember en shiitake bouillon
Mogelijke alternatieven voor de genoemde ingrediënten: Galangal – je kunt hier ook gember gebruiken
Shaoxing rijst wijn – sherry kun je hier gebruiken
Chinese zwarte azijn – een milde balsamic azijn zou je hier misschien kunnen gebruiken hoewel het natuurlijk niet hetzelfde is. Als je geen balsamic hebt gebruik dan een gewone goede azijn.
Gedroogde Shiitake – deze zijn wellicht lastig te vinden maar zijn eigenlijk wel essentieel voor de smaak van de bouillon. Kun je het niet vinden gebruik dan een andere soort gedroogde paddestoel (zoals bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood)
Porties: 4-6 personen
Ingrediënten
1literkippen bouillon
500mlwater
10cmgembergepeld en fijn gesneden
3tenen knoflooklicht geplet
50grgedroogde shiitake paddestoelen
1elChinese rijst wijnShaoxing
1elsuiker
100grverse shiitake paddestoelen
verse kruiden voor decoratie
rode chiliom te serveren
CHAMPIGNONS EN GEMBER DUMPLINGS
1elarachide olie
400grgemengde Aziatische paddestoelen
2cmgalangalgepeld en gesneden
1rode chiligesneden
3tenen knoflookgeplet
1elsoja saus
1elChinese zwarte azijnChinkiang
2eloestersaus
1/4cupkoriander versgesneden
24wonton wrappers
Instructies
Om de dumplings te maken, verhit je de olie in een anti aanbakpan op hoog vuur. Voeg de champignons, galangal, chili en knoflook toe en bak dit voor 2 minuten. Voeg de sojasaus, azijn en oestersaus toe en bak nog eens 2 minuten. Verwijder van het vuur en roer de koriander erdoor. Zet apart om volledig af te laten koelen.
Leg de wonton wrappers op een schoon werkoppervlak bestrooit met rijst bloem en smeer de randjes van de wonton in met een beetje water. Doe 2 tl van het champignon mengsel op het centrum van elke wonton wrapper en vouw ze dicht. Dek af en zet opzij.
Doe de bouillon, water, gember, knoflook, gedroogde shiitake paddestoelen, rijstwijn en suiker in een steelpan op hoog vuur en breng aan de kook.
Zet het vuur lager en kook voor 15 minuten. Haal de bouillon door een zeef en giet weer terug in de pan. Verhoog het vuur tot medium, voeg de dumplings toe en de verse shiitake paddestoelen en kook voor ongeveer 3-4 minuten of tot de wontons transparant zijn.
Doe in een soepkom en strooi er de kruiden en de rode chili overheen.