Heerlijk zacht zoete uien en een stokbroodje met lekker veel kaas. Franse uiensoep, wie houdt er niet van?
Voorbereidingstijd: 20 minutenmin
Bereidingstijd: 1 uuruur30 minutenmin
Totale tijd: 1 uuruur50 minutenmin
Porties: 4personen
Ingrediënten
1kgrode ui
200mlrode wijn
2laurierblaadjes
1literrunderbouillon
125grboter
1elolijfolie
1/2stokbrood
50grgeraspte kaas
peper en zout
Instructies
Maak de uien schoon en snij in ringen. Handig als je dit met een keukenmachine doet om een waterballet aan tranen te voorkomen maar met de hand kan het ook natuurlijk.
Zet een ruime pan op het vuur met de boter en laat hier de uien langzaam in gaar bakken. Dit duurt wel even, reken ruim twintig minuten tot een half uur. Doe vervolgens de wijn erbij en laat even de alcohol een beetje wegkoken. Giet de bouillon erbij, de laurierblaadjes en de kruiden en laat het geheel even doorkoken.
Proef even of het nog iets nodig heeft qua specerijen. Zo niet dan kun je het voor serveren afmaken door de soep in (ovenbestendige) kommen te scheppen en op elke kom een stuk stokbrood te leggen. Bestrooi dit ruim met geraspte kaas en zet even in de oven om te laten smelten. O en haal de laurierblaadjes er even uit!