Ik vond het erg lekker maar wat aan de droge kant; ik zie nu pas dat het recept het over 600 gr tomaten heeft en ik heb er maar 250 gr in gedaan.. 😉 En het was evengoed al lekker!
Om het deeg voor de pasta te maken doe je de bloem in een kom en je maakt in het midden een kuiltje. Hier breek je de eieren in en roert dit door met een vork tot het stevig genoeg is om te gaan kneden. Kneed het flink door tot je een niet plakkerig, soepel deeg hebt. Wikkel de deegbal in een stuk plastic folie en laat dit 1,5 uur rusten in de koelkast.
Hierna haal je uit de koeling en verdeel je het in kleinere stukken. Leg hetgeen je niet gebruikt weer in het plastic om te voorkomen dat het uitdroogt.
Kneed het nog even door en maak het plat genoeg om door je pasta machine te kunnen rollen. Als je het net zo onhandig als ik aanpakt dan probeer je er in eerste instantie een te groot stuk doorheen te proppen.. 😉 Draai de pasta eerst op de grootste stand door je machine, net zo lang tot het soepel gaat en een mooi geheel wordt. Na elke draai vouw je het deeg weer dubbel en doe je het er weer doorheen. Deze actie kneed het deeg ook en zorgt ervoor dat het mooi soepel en dun wordt.
Zet je machine elke keer een stukje dunner tot het de gewenste dikte heeft. Voor de spaghetti heb ik hem uiteindelijk op nummer 2 gedraaid als ik me goed herinner. Voor ik de spaghetti draai doe ik de lap nog even flink met bloem bestuiven om te voorkomen dat de hele boel uiteindelijk aan elkaar gaat plakken.
Zet dan de spaghetti of tagliatelle snijder erop en draai je pasta deeg tot spaghetti sliertjes. Hang ergens op om te drogen.
Even afhankelijk van de dikte zal de kooktijd van de verse pasta straks ergens tussen de 3-5 minuten liggen.
voor de trapanese
Volgens Jamie moet je de amandelen eerst roosteren en dan fijn maken. Ik heb dat niet gedaan maar ze meteen in de staafmixer gedaan en gemalen. Ik kan me voorstellen dat de smaak uitgesprokener is met geroosterde amandelen. Doe de gemalen amandelen in een kom.
Doe de knoflook, basilicum en de geraspte kaas in de keukenmachine of vijzel en draai dit samen met wat zout en peper door elkaar en voeg toe aan de amandelen.
Doe de tomaten erbij en knijp deze fijn met je handen en meng door het amandelmengsel. Maak de saus nog smeuiiger door er olijfolie aan toe te voegen en schep het door je uitgelekte en hete pasta. Proef of er nog peper en zout bij moet en verdeel over vier borden