Heerlijke scones die je serveert met clotted cream (of slagroom) en een lekkere jam
Voorbereidingstijd: 15 minutenmin
Bereidingstijd: 1 uuruur
Totale tijd: 1 uuruur15 minutenmin
Porties: 12stuks
Equipment
Uitsteker van 7 cm
Ingrediënten
450grzelfrijzend bakmeel
snufje zout
4tlbakpoeder
100grkoude boterin blokjes
50grfijne kristalsuiker
150gedroogde cranberriesgehakt
100grpure chocola in stukjes gehakt
2eieren
100grvolle yoghurt
200mlvolle melkongeveer
rasp van 1 sinaasappel
kristalsuiker om te bestrooien
Instructies
Verwarm de oven voor op 220 C. Doe het bakmeel, zout en bakpoeder in de kom van een keukenmachine en voeg hier de blokjes boter aan toe. Draai dit snel tot een kruimelig deeg. Het blijft vrij melig dus verwacht geen samenhangend deeg op dit punt. Doe over in een grote schaal en voeg hier de cranberries en de chocola aan toe en roer dit om. Maak een kuil in het midden.
Breek de eieren in een maatbeker, doe hier de yoghurt bij en giet er melk op tot het geheel 400 ml is. Roer dit even om. Doe het eimengsel bij je deeg (hou twee eetlepels achter!) en roer dit door tot het een zacht, plakkerig deeg wordt. Niet te lang mengen!
Stort het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en kneed dit licht tot een glad deeg (zoals gezegd bleef het bij mij heel plakkerig!) Duw het deeg voorzichtig tot een plaat van 3 cm dikte. Steek met een uitsteker (ik doop hem elke keer even in de bloem om te voorkomen dat alles blijft kleven) rondjes uit van 7 cm en leg deze op een ingevette plaat of een stuk bakpapier. Maak alle restjes deeg op die manier op. Je zult ongeveer 12 scones eruit moeten kunnen halen.
Leg de scones met wat tussenruimte op de plaat en bestrijk ze met de rest van je ei-yoghurt mengsel. Bestrooi dit met wat kristalsuiker en bak ze 12-15 minuten tot ze gerezen, goudbruin en gaar zijn.
Leg op een rooster en laat ze afkoelen. Eet ze zo snel mogelijk met jam en boter of room.