Spaghetti aglio e olio | spaghetti met knoflook en olie
Deze heerlijke en eenvoudige spaghetti aglio e olio oftewel spaghetti met knoflook en olie is perfect als snelle maaltijd
Bereidingstijd: 20 minutenmin
Totale tijd: 20 minutenmin
Porties: 4personen
Ingrediënten
300grspaghetti
6teentjesknoflookdun gesneden
120mlgoede olijfolie
1tlchili vlokkenof meer naar wens
2takjespeterseliefijn gesneden
vers gemalen zwarte peper
zout
100grparmezaanse kaasgeraspt naar smaak
Instructies
Je begint de pasta aglio e olio door een grote pan met water aan de kook te brengen met zout. Wees niet zuinig met het zout in het water. Roer even door zodat de pasta niet aan elkaar blijft kleven.
Kook nu de pasta tot deze al dente is. Hoe lang dat precies duurt is uiteraard afhankelijk van je pasta. Check dus de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Als je de pasta afgiet, bewaar je wat van het kookvocht.
Nu is het de beurt om de knoflook te bereiden. Ik hak hiervoor de knoflook om te beginnen heel fijn. Ik haal het niet door de knoflookknijper. Dat vind ik vaak net weer te fijn. Dunne plakjes knoflook werkt ook heel goed.
Neem een koekenpan en doe hier een goede kwaliteit olijfolie in. Voeg de stukjes knoflook direct toe. Verwarm dit nu op laag vuur. Er mogen her en der een paar bubbeltjes in het oppervlak van de olie komen maar het moet zeker niet vol koken. Zodra het bubbelt zet je het vuur lager.
Je laat het nu op die lage temperatuur voor ongeveer 10 minuten rustig pruttelen. Halverwege de kooktijd voeg je de chili toe. Het idee is natuurlijk dat de olie de smaak van de knoflook en de chili opneemt. Zorg dat het niet aanbrandt. Niks zo vervelend als verbrande knoflook. Haal de pan na ongeveer 10 minuten van het vuur. Of eerder als je ziet dat de knoflook bruin genoeg is.
Als je pasta gaar is en afgegoten doe je het weer terug in de pan waarin je het hebt gekookt. Giet nu de olie met de knoflook bij de pasta in de pan en schud het geheel goed om. Je kunt nu een beetje van het kookvocht toevoegen om het wat romiger te maken.
Doe de peterselie erbij en plus wat van de geraspte parmezaan. Schud alles goed om.
Serveer de pasta met de rest van de parmezaanse kaas.