Vet een vierkante bak in met een inhoud van 2-3 liter met olie (het is belangrijk voor het vormen van het deeg dat het vierkant is)
Doe de bloem, het zout en de gist in een kom van een mixer met een deeghaak. Let op dat je de zout en de gist niet op elkaar doet maar doe dat elk aan een kant van de kom. Voeg ¾ van het water toe en meng op lage snelheid tot het deeg samen komt. Voeg dan de rest van het water toe en kneed het in de machine voor 5-7 minuten op medium snelheid. Het deeg moet glanzend en elastisch zijn als je klaar bent.
Leg het deeg in de geoliede bak, dek af met een schone theedoek en laat ongeveer een uur rijzen tot minimaal twee keer in formaat toegenomen.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Sprenkel wat olijfolie op het aanrecht en leg hier voorzichtig het deeg op. Sla het niet terug maar behandel het voorzichtig, zodat er zoveel mogelijk lucht in het deeg blijft zitten.
Verdeel het deeg in 4-5 stukken en vorm van elk stuk een ovaal door het deeg iets plat te drukken en de uiteinden naar binnen te vouwen. Rol ze dan op tot een worst. De bovenkant moet glad zijn met een naad over de lengte van de onderkant.
Rol nu elke worst met je handen vanuit het midden uit tot de lengte van je bakplaten.
Leg 2 of 3 baguettes op elke bakplaat. Doe de platen in een schone plastic zak en laat het deeg ongeveer 1 uur narijzen tot het tenminste is verdubbeld in grootte en snel terugveert als je er met een vinger opdrukt. Verwarm intussen de oven op 220 C en zet onder de oven een braadslede om mee te verwarmen.
Bestrooi de baguette als ze gerezen en luchtig zijn met bloem. Kerf ze dan 3 keer over de lengte in met een scheermesje of een zeer scherp mes. Vul de braadslede met heet water om stoom te creeeren en zet het brood in de oven. Bak 25 minuten of tot de baguettes goudbruin zijn en licht glanzen. Laat afkoelen op een rooster