Een hartige Aziatische snack van gevuld deeg met een pittige vulling met gehakt en curry pasta.
Voorbereidingstijd: 10 minutenmin
Bereidingstijd: 10 minutenmin
rusttijd: 1 uuruur
Totale tijd: 1 uuruur20 minutenmin
Porties: 4personen
Ingrediënten
Voor het deeg
400gbloem
1dlmelk
1dlwater
1eilosgeklopt
1/2tlsuiker
1/2tlzout
4klontjesboter
Voor de vulling
olie of ghee voor het bakken
1uigesnipperd
4teentjesknoflookfijngehakt
1elgembergeraspt
1rode peperzaadjes en zaadlijsten verwijderd, gesnipperd
2elrode curry pasta
2elkorianderfijngehakt
2elmuntfijngehakt
250grrundergehakt
zout en peper
4eierenlosgeklopt
Instructies
Maken van het deeg
Houdt van alle ingrediënten voor het deeg alleen de boter even apart en meng de rest tot een soepel deeg. Deeg in plastic verpakken en minimaal 1 uur wegzetten op een warme plek.
Ga ondertussen aan de slag met het voorbereiden van de vulling (zie verderop). Na een uur even kijken hoe het met het deeg is en als het mooi elastisch is, verdelen in 4 porties. Als het deeg nog wat plakkerig is, kneed je nog meer bloem door het deeg tot het alsnog goed is.
Doe bij elke portie een beetje boter en maak er een deegballetje van. Deze deegballetjes op een ingevette steen of aanrechtblad uitrollen tot flinterdunne plakjes deeg. Het is handig om dit uitrollen van tevoren te doen, zodat je de murtabaks achter elkaar kunt afbakken. Als je alle deegballetjes vooraf uitrolt kun je ze op elkaar leggen met een stuk aluminiumfolie ertussen.
Maken van de vulling
Terwijl het deeg ligt te rusten verhit je een paar eetlepels olie in een wok of koekenpan en ga je de vulling alvast maken. Ui, knoflook, peper en gember fruiten tot ze glazig zijn en dan de currypasta en het gehakt erbij doen.
Met een houten spatel of een vork de gehakt lekker rul en fijn bakken tot alles mooi bruin gebakken is. Eventueel zout en peper naar smaak toevoegen.
Verhit de olie en fruit de ui- en knoflooksnippers glazig. Op het laatst de gehakte munt en eventueel koriander toevoegen en maximaal een minuutje laten meebakken. Hierna de vleesvulling helemaal laten afkoelen. Wanneer de vulling is afgekoeld de losgeklopte eieren erbij gieten en even doorroeren.
In elkaar zetten
Goede, grote koekenpan verhitten met een scheut olie of flinke lepel ghee en in de hete pan een vel deeg als een soort pannenkoek neerleggen. Als het deeg ongeveer een minuutje in de pan heeft liggen pruttelen, schep je een kwart van de vleesvulling op het midden van het deeg en vouw je direct de vier zijkanten over de vulling in het midden heen. Je krijgt hierdoor een vierkant pakketje. Pak twee spatels en druk met eerste spatel het deegpakketje voorzichtig een klein beetje plat.
Wanneer het om de een of andere reden niet lukt om er een vierkant pakketje van te maken, schep je de vulling in de lengte van de pannenkoek en vouw je hem dicht als een soort van grote loempia. Dat werkt ook.
Laat het pakketje een minuutje of twee bakken tot de onderkant mooi krokant en goudbruin is en dan met twee spatels het pakketje omdraaien en ook de andere kant bruin en crispy bakken. Murtabak uit de pan halen en met een groot mes in gelijke vierkante en hapklare stukjes snijden. Maak van de overige deegballetjes en vulling op dezelfde manier de murtabaks.