In het boek worden diverse methodes genoemd om deze broodjes te kneden. Voor het gemak heb ik hier alleen de methode voor de standmixer genomen omdat ik die zelf gebruik.
Voorbereidingstijd: 2 uuruur
Bereidingstijd: 15 minutenmin
Totale tijd: 2 uuruur15 minutenmin
Porties: 12broodjes
Equipment
KitchenAid of vergelijkbaar
Ingrediƫnten
Deeg
450gramtarwebloem
9gramdroge gist
1tlgemalen anijszaad
8gramzout
200gramvolle melk 20-25 C
60grameilos geklopt
60gramvloeibare honing
50gramzachteongezoten roomboter in klontjes
Afwerking
grove suiker of rietsuiker
Verder nodig
zonnebloemolie om de komwerkplek en handen mee in te smeren
bankpasje/creditcard afgewassen
bakplaatbekleed met bakpapier
Instructies
Doe alle ingredienten voor het deeg behalve de boter in de kom en kneed alles in ongeveer 8 minuten tot een stevig deeg. Voeg dan de boter, klontje voor klontje, toe en blijf kneden tot er een soepel deeg ontstaat waar je een vliesje van kunt trekken.
1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, 1 x draaien zodat alle kanten met een beetje olie bedekt zijn. Dek de kom af met ingevette plastic folie of een douchemuts en laat het deeg op kamertemperatuur in 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.
Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en duw de lucht eruit. Verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukjes. Bol de stukjes deeg op en laat ze afgedekt met ingevette plastic folie 10 minuten rusten
Druk telkens een bolletje met de palm van je hand plat en zorg ervoor dat het deegstukje rond blijft. Bestrijk het deegstukje met een kwastje met water en strooi er suiker op. Maak in het midden van het deegstukje met de korte kant van de creditcard een insnijding, zorg ervoor dat de zijkant van het deeg heel blijft. Snijdt het deeg nog 3 of 4 keer op dezelfde wijze in, zodat een stervorm ontstaat. Pak het deegstukje op, duw de punten met je vingers naar boven en keer het deeglapje binnenstebuiten. De punten zitten nu aan de buitenkant van het deegstukje. Leg de sterren met de suikerkant naar boven ongeveer 5 cm uit elkaar op een bakplaat. Dek af met ingevette plastic folie.
2e rijs: Laat de sterren op kamertemperatuur in ongeveer 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Ze zijn goed als je er met een natte vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar wordt en dan langzaam terugveert.
Oven voorverwarmen: Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 180 C (boven en onderwarmte) Als je met hete lucht wilt bakken verlaag dan de temperatuur met 20 C of volg de gebruiksaanwijzing van de oven.
Bak de sterren in 10-15 minuten gaar en goudbruin. Leg ze direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen