Dit recept maakt ongeveer 350 gram standaard zanddeeg (pâte sablée) Voor een koekje met kerst smaak kun je natuurlijk altijd een beetje kaneel of andere specerijen aan het deeg toevoegen. Hou er dan wel rekening mee dat de kleur van de koekjes donkerder wordt. Als je het hierna met wit glazuur wilt bespuiten dan wordt dat wellicht minder mooi op een donker koekje
Doe de boter en poedersuiker in een mengkom en mix tot het mengsel luchtig en romig is. Voeg de eidooier en de vanille eraan toe en meng dit nog eens 10 seconden. Zeef de bloem en meng met de boter op lage stand. Stort het deeg uit op een werkvlak met bloem bestoven en vorm er een bal deeg van. Wikkel dit in plastic folie en zet het minimaal 2 uur in de koelkast weg tot nader gebruik.
Verwarm de oven voor op 170˚ C. (onder- en bovenwarmte)
Om de koekjes te maken rol je het deeg uit tot de gewenste dikte en gebruik je diverse uitstekers om de koekjes te maken. Doe op een bakplaat en bak de koekjes in de oven tot ze goudbruin zijn. Dit zal ongeveer 10-15 minuten duren. Laat de koekjes volledig afkoelen.
Het decoreren van de koekjes kun je doen zoals je zelf wilt. Laat je creativiteit de vrije loop. Om het glazuur te maken doe je de poedersuiker samen met een heel klein beetje water bij elkaar en meng je dit door tot het een egaal glanzend maar niet te dun mengsel wordt. Onthoud dat je er mee moet kunnen spuiten zonder dat het meteen van de koekjes afloopt. Te dik is ook niet mooi want dan krijg je de laag nooit glad.
Voor wat extra smaak kun je ipv water citroen gebruiken voor in de glazuur.