Vet de bakvorm goed in en bestuif met een beetje bloem. Klop het overtollige bloem eruit en zet klaar om te gebruiken.
Zeef de bloem met zout in een grote kom. Roer hier de gist, suiker, rozijnen, noten en sinaasappelrasp door. Maak een kuiltje in het midden en voeg de eieren, 100 gram van de boter en de melk toe. Meng goed en kneed in 5 minuten tot een glad en elastisch deeg (voeg als het erg droog is nog wat melk toe)
Breng het deeg over op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed het nog 5 minuten tot het glad is. leg het in een licht ingevette kom en dek af met plastic folie. Laat op een warme plek (oven op 50 C) minstens een uur rijzen tot het dubbele volume.
Sla het deeg in de kom terug en kneed het 5 minuten door op je werkvlak. Meng er geleidelijk maar vlug de stukjes chocolade door, zonder ze te laten smelten. Vorm een bal van het deeg en leg deze in de bakvorm. Laat het deeg afgedekt 30 minuten narijzen.
Verwarm intussen de oven voor op 180 C. Laat de resterende 25 gram boter smelten en bestrijk de bovenkant van het deeg ermee. Bak de panettone 40-45 minuten of tot deze goudbruin is. Bestuif met poedersuiker en serveer.
Mascarponeroom
Het maken van de mascarponeroom is heel eenvoudig. Je klopt de mascarpone los met een vork en hier doe je de eidooier erdoor. Wil je geen rauw ei, dan laat je het weg.Als je de room los klopt met de mascarpone is het ook lekker. Voeg suiker naar smaak toe.