Vegetarische optie: Laat de bacon weg en voeg een extra snufje zout toe.
Porties: 20kroketjes
Ingrediënten
800gramaardappel/pastinaaksamen, dus niet van elk 800 gram Ongeveer 50/50
75gramroomboter
scheutje slagroom
1rode chili peperzaadjes verwijderd en fijn gesneden
1/2tlknoflookpoeder
2bosuitjesfijn gesnipperd
60grgeraspte wortel
150grambaconin stukjes gesneden en uitgebakken
zout
peper
Voor het paneerlaagje:
2eieren
bloem
pankoof paneermeel
Zonnebloemolie voor het frituren
Instructies
Kook eerst je aardappels en pastinaak samen in een pan met zout gaar. Giet af en pureer met de roomboter en een scheutje slagroom (of melk). Zorg dat je niet te grote klonten houdt want dat is straks lastig vormen. Even goed stampen dus. Maak het niet te smeuïg. Het moet goed bij elkaar blijven straks.
Doe de knoflookpoeder, de rode chili peper, de wortel en de uitgebakken bacon erdoor en roer het geheel goed door. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Vorm er kleine kroketjes van (ongeveer 40 gram per stuk) en leg die even op een bakplaat of bord om volledig af te koelen.
Kluts twee eieren samen en zet al een bakje klaar met bloem, eentje met panko en eentje met het ei.
Haal de kroketjes een voor een door de bloem, vervolgens door het ei en als laatste door de panko. Leg klaar om te frituren.
Verhit je olie tot 180 C en bak de kroketjes in gedeeltes tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm als bijgerecht of als snack.