Heerlijke hamburger met kaas en spaanse worst en een gevaarlijk lekkere mayonaise
Voorbereidingstijd: 10 minutenmin
Bereidingstijd: 10 minutenmin
Totale tijd: 20 minutenmin
Porties: 2
Ingrediënten
Voor de tapasburgers:
250grrundergehakt
100ggeraspte oude kaas
50grpittige chorizoin hele kleine blokjes gesneden
1sjalotjeheel fijn gesnipperd
2tenen knoflookgeperst
½rode peper fijn gesnedenzaden en zaadlijsten verwijderen
1snee witbroodkorst wegsnijden
1flinke scheut melk
1ei
2tltobasco
peperzout
boter
Voor de pittige mayonaise
Verse mayonaisehier een eenvoudig recept voor mayonaise
Als je geen zin hebt om mayo te makenpak je gewoon een pot van je favoriete mayo
6plakjes bacon
1elmosterd 02 zwart en peper van De nieuwe mosterdals je die nu echt niet kunt vinden, dan neem je gewone grove mosterd voor chappies
Snufje versgemalen peper
En verder:
2hamburgerbroodjes of witte bolletjes
4blaadjesbaby romaine sla of ijsbergsla
1 tomaat in plakjes gesneden
4augurkjes over de lengte in dunne plakjes gesneden
½ui in ringen gesnedenkunnen rauw of naar wens licht gefruit gebruikt worden
Instructies
De burgers:
Schenk de melk in een bakje of diep bord en laat het brood hierin weken
Alle ingrediënten snijden zoals boven omschreven en deze in een grote schaal met het geweekte brood door het gehakt mengen. Op smaak brengen met zout en peper
Maak van het gehaktmengsel twee grote, platte hamburgers en bak deze af in een verhitte koekenpan met boter
Hamburgers eerst op hoog vuur aan beide kanten dichtschroeien en daarna op laag vuur nog een minuut of 5 tot 10 laten doorgaren zodat ook de kern gaar is. Tijdens het garen komt er gesmolten kaas en chorizo vet vrij, dus als je de hamburgers regelmatig keert, worden ze helemaal in de mooie smaken gedompeld
Snijd de broodjes overdwars door en rooster ze kort in een broodrooster krokant aan de buitenkant
De mayonaise:
Bak de plakjes bacon krokant in een koekenpan en laat ze vervolgens uitlekken op wat keukenpapier.
Maak de mayonaise (of pak de pot die je uit de winkel hebt gehaald) en roer vervolgend grove mosterd erdoor
Maal de bacon in een staafmixer heel fijn en roer deze ook door de mayonaise. Naar smaak eventueel nog wat vers gemalen peper toevoegen
Assembleren van de tapasburger:
Leg op de onderste helft van het geroosterde broodje twee blaadjes sla, wat plakjes tomaat en wat uienringen
Leg op dit groentebedje de burger en strijk hier één of twee lepels van de pittige mosterdmayonaise op. Leg op de mayonaise de augurkschijfjes en hierbovenop de bovenkant van het broodje.
Serveren met huisgemaakte friet en een extra schaaltje van de mayonaise maakt dit burgerfeest compleet