Spreid de zonnebloempitjes uit over een bakplaat zodat je een laag hebt
Rooster in de oven tot ze lichtbruin zijn. Let op dat het niet te hard gaat want ze verbranden snel en worden dan heel onaangenaam bitter. Beter iets te licht als te donker!
Zodra ze goed zijn laat je ze even afkoelen maar niet helemaal koud worden. Doe over in de kom van je keukenmachine.
En nu komt het lange process. Het zal eerst veranderen in zand, daarna nat zand, dan klompen nat zand en uiteindelijk - na lang wachten - zal het de olie loslaten en veranderen in een gladde smeuiige massa. Maar nogmaals dat duurt echt wel een tijdje dus wanhoop niet.
Breek de klont regelmatig in stukjes tussendoor en als de motor van je machine te heet wordt zet hem dan tussendoor even uit om af te koelen. Je wilt geen overhitte motor. De zonnebloempitmassa wordt ook heet maar dat is normaal door alle frictie en kan geen kwaad. Voeg aan het eind het zout toe en de vanille en draai nog even goed door.
Zodra het glad genoeg is doe je het over in een luchtdicht afsluitbare pot en eet je het binnen een week of gebruik je het als basis voor een saus