350grgrauwe erwtengewassen en 12 uur geweekt in ruim water
500grgehakt naar keuze
boter en/of plantaardige olie
1uigesnipperd
1/2tlgemalen koriander
1/2tlgemalen komijn
1/2tlgemalen laos
1/2tlgemalen gember
5elketjap manis
5elketchup
2gesnipperde augurken
5gesnipperde gemberbolletjes en 2l gembernat
2kleingesneden schijven ananas en 3 el van het sap
2,5dlbouillon
2-2,5tlmaizena
zout
peper
Instructies
Let op dat je de avond van tevoren de erwten in de week zet.
Breng de geweekte erwten met het weekwater aan de kook en laat ze in 90-120 minuten gaar worden
Meng het gehakt met zout en peper en draai er kleine gehaktballetjes van, zo groot als ongeveer een ongedopte walnoot
Neem een diepe koekenpan en verhit de boter of olie en braad de balletjes rondom bruin in 8-10 minuten
Haal de balletjes uit de pan en zet ze even apart
Fruit de ui in dezelfde pan tot ze glazig zijn
Voeg dan de kruiden toe en ketjap, ketchup, augurk, gember, ananas en de bouillon. Roer alles goed door en laat 5 minuten pruttelen. Bind met wat met water aangemaakte maizena (op 2,5 tl maizena, 1 eetlepel water)
Doe de gehaktballetjes in de saus en laat deze een minuutje of vijf meewarmen
Schep wat grauwe erwten op een bord en daaroverheen een paar balletjes met saus