Zet eerst een kom klaar waarin je de krenten en rozijnen laat wellen voor ongeveer 30 minuten in lauwwarm water.
Zet een pannetje op met de melk en de vanille. Laat dit opwarmen (tot max 40 ˚C) maar zorg dat het niet te heet wordt. Doe de gist erbij (14 gr is twee zakjes gist) en laat even staan. Overigens is deze stap niet dringend noodzakelijk als je instant gist gebruikt.
Neem een grote mengkom en doe hierin de bloem, het zout, de boter, het ei, de suiker en de vanillemelk. Kneed dit ongeveer 10 minuten met de hand of als je een machine hebt, ongeveer 5 minuten in de machine tot je een soepel deeg hebt. Vorm er een bal van en leg in een -met olie ingesmeerde- kom. Dek af met een doek en laat op een warme plek ongeveer 1 uur rijzen.
Spijs
Voor het maken van de spijs doe je 300 gr suiker, 300 gr amandelschaafsel samen met de honing, eiwit en kaneel in een keukenmachine en maal je alles samen fijn. Het spijs moet egaal van kleur zijn. Als je net als wij amandelmeel gebruikt. doe er dan 1 eiwit extra in. Rol het uit tussen twee stukken bakpapier en maak een ronde vorm die in je bakvorm past (en 2 cm ruimte rondom laat) Leg het spijs tot gebruik in de koeling.
Laat de rozijnen goed uitlekken en dep droog met keukenpapier. Neem je gerezen deeg en kneed de rozijnen erdoor heen. Verdeel het deeg in twee stukken en rol hier ballen van. Druk eentje onderin je bakblik (doe bakpapier op de bodem van je bakblik) en leg hier de plak spijs op. Bestrijk de vrije randen van je deeg met een losgeklopt ei. Leg dan de tweede bal erop en druk deze goed op elkaar tot de spijs is ingesloten.
Dek weer af en laat nog eens 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 225 graden tijdens de tweede rijs.
Bestrijk de bovenkant van je brood met het losgeklopte ei en bestrooi met nog wat amandelschaafsel. Zet in de oven en draai de temperatuur meteen terug naar 200˚C en bak voor 20-25 minuten.