Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Kebab van lamsgehakt van de BBQ

Heerlijk gegrillde lamsballetjes op een arabisch platbrood met een saus van yoghurt en tahini Simpel en geweldig lekker!
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 10 min
Totale tijd: 20 min
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 600 gr lamsgehakt
  • 2 tl ras el hanout
  • 1 tl harissa wanneer je van spicy houdt doe je gewoon 2 theelepels
  • 3 takjes munt waarvan je de blaadjes fijnhakt
  • 3 takjes koriander ook fijn gehakt
  • 1 rode ui in kleine blokjes gehakt (het heet tenslotte niet voor niets gehakkebab)
  • 2 citroenen onder de kraan borstelen en dan in kwarten snijden
  • 6 el griekse yoghurt of bulgaarse yoghurt
  • 3 el tahini
  • 6 stukken arabisch platbrood of grote wraps wanneer dit brood niet kunt vinden
  • ½ komkommer in julienne reepjes gesneden
  • 1 wortel groot, in julienne reepjes gesneden
  • 1 rode ui in dunne ringetjes gesneden
  • 1 tl gedroogde chilivlokken

Instructies

  • Pak 6 satéprikkers en laat deze weken in een bakje water. Of pak stalen prikkers wanneer je die hebt
  • Steek de barbecue in de fik, zodat je straks de gehakkebab kunt gaan grillen. Wanneer je de julienne gesneden komkommer en wortel feestelijk wilt laten krullen, leg je de reepjes een paar minuten in badje van ijswater.
  • Meng in een grote schaal de ui, ras el hanout, harissa, gesneden munt en koriander goed door het gehakt. Draai van het gehakt 18 kleine balletjes en rijg deze aan de satéprikkers. Drie per stokje is prima.
  • Roer de yoghurt en tahini door elkaar om een frisse saus voor bij je kebab te maken. Op smaak brengen met wat peper en zout
  • Grill de kebabballetjes op de barbecue in ongeveer 10 minuten gaar en leg na een minuut of vijf ook de citroenparten even op het grillrooster. Door de citroenen even te roosteren worden ze sappiger en krijgen ze ook meer smaak
  • Wanneer de balletjes gaar zijn, pak je een Arabisch platbrood en smeert hier een lepel van de yoghurtsaus op. Pak een stokje met ballen en leg deze in het midden op het platbrood.
  • Garneer de julienne groente en uienringetjes aan de zijkant van de gehaktballetjes en leg een kwart geroosterde citroen aan de andere kant. Sprenkel tenslotte wat chilivlokken over de gehakkebab en maak af met wat blaadjes munt en koriander. En hatseflats: daar is jouw zelf gemaakt gehakkebab.
  • Tip: wanneer je van nog pikanter houdt, rooster je ook wat Jalapeñopepers op de grill en serveer je dezebij de gehakkebab

Nutrition

Calorieën: 482kcal, Koolhydraten: 33g, Eiwit: 24g, Vet: 28g, Verzadigd vet: 11g, Cholesterol: 74mg, Natrium: 295mg, Kalium: 474mg, Vezels: 3g, Suiker: 4g, Vitamine A: 1780IU, Vitamine C: 24mg, Calcium: 108mg, Ijzer: 3mg