1elchipotle pepers in adobosausfijn gesneden indien nodig
2teentjesknoflookgeraspt
1tlgember vers, geraspt
zout en peper
Instructies
Versie 1 (snelkookpan):
Doe alle groente in de snelkookpan met wat boter en laat ze even lekker glazig worden.
Leg hierna het buikspek op de groenten en giet dan de bouillon erbij, totdat het vlees net onder het vocht staat.
Doe de kruiden en specerijen erbij en dan de deksel op de snelkookpan en ruim een uur flink laten doorkoken.
Haal na ruim een uur de druk van de ketel en pak dan het vlees uit de pan. Gooi in vredesnaam de bouillon niet weg! Vries die in of whatever, maar je hebt zojuist een gigantisch lekkere bouillon gemaakt. Niet weggooien!!
Wanneer alles gelukt is heb je een stuk buikspek dat stevig maar nog niet krokant is.
Om het krokant te krijgen verhit je een grillpan (of een goede koekenpan) en legt daar de varkensbuik met de vette kant naar beneden in de pan. Even een paar minuten goed laten grillen zodat je een heerlijk krokant korstje krijgt. Snij dunne plakjes van het buikspek en serveer met mooie groente of een gepofte aardappel.
(bij dit gerecht was het buikspek perfect knapperig, maar een beetje vlak van smaak. Voor meer smaak zet ik de varkensbuik eerst een nachtje in een heerlijke marinade van soja, gember dun gesneden rode pepers en alles wat je zelf nog erbij wilt doen.)
Versie 2 (oven):
Verwarm de oven voor op 180 C. Leg het stuk vlees, met de vette kant boven op een rek op een bakplaat. Druppel er wat olie overheen en druk dan lichtjes de gecrushte pepers erop en een beetje grof zeezout. Zet in de oven voor ongeveer 1 uur. Haal uit de oven en giet wat van de vrijgekomen sappen over het vlees. Kook opnieuw voor 1,5 uur, waarbij je elke 20 minuten het vlees even bedruipt.
Doe de gesneden uien in de bakplaat onder het varken. Meng de honing samen met de balsamico, sojasaus, knoflook, chipotle en gember, kwast dit over het varken en verhoog de temperatuur dan tot 200 C. Bak nog voor een extra 30-40 minuten, af en toe bedruipen, tot het gekarameliseerd is met een goudkleurige gloed over het vlees. Zodra het gaar is haal je het uit de oven en laat het dan voor ongeveer 10-15 min rusten.
Serveer het buikspek met de uien en groente naar keuze.