Zelf yoghurt maken | simoneskitchen.nl
Recept afdrukken
5 van 3 stemmen

Zelf yoghurt maken

Voorbereidingstijd: 1 uur 10 min
Yoghurt maker: 8 uur
Porties: 1 liter yoghurt

Ingrediënten

Met machine

  • 1 liter volle biologische melk
  • 50 gr biologische yoghurt vol
  • Bosch autocook of vergelijkbaar apparaat

Zonder machine

  • 1 liter volle biologische mekj
  • 50 gr bio yoghurt vol
  • 1 gietijzeren pan
  • een oven die niet aanstaat
  • suikerthermometer (eentje die je aan de pan kunt bevestigen is handig)
  • garde

Instructies

  • Verwarm de melk tot 38-40˚C in de autocook. In het yoghurt programma druk je op start. Als er op het schermpje wordt afgeteld heeft de melk de temperatuur bereikt. Stop het programma
  • Meng nu de 50 gr yoghurt met ongeveer 125 ml van de verwarmde melk.
  • Doe dit mengsel bij de rest van de melk en sluit het deksel.
  • Selecteer het yoghurt programma, druk op short en druk op start.
  • Zodra het signaal klinkt (duurt 8 uur) doe je de deksel open en zet je de yoghurt snel in de koeling.

Zonder machine

  • Verwarm de melk in de gietijzeren pan tot net onder het kookpunt. Blijf erbij om te roeren en te zorgen dat het niet aankoekt. Haal van het vuur en laat de melk afkoelen tot ongeveer 40˚C.
  • Verdun de yoghurt met wat van de warme melk, roer dit goed door en voeg dan dit aan de rest van de melk toe. Roer weer goed door.
  • Doe de deksel op de pan en zet het mengsel in de (uitstaande) oven en laat dit vier uur staan. Doe wat dikke handdoeken om de pan heen zodat de temperatuur rond de 35-40 graden blijft. Zakt de temperatuur dan is er nog geen man overboord, maar duurt het hooguit wat langer.
  • Roer het door met een garde en je bent klaar! Koel de yoghurt direct terug en bewaar in de koelkast een paar dagen tot een week.
  •  
Auteur: Simone van den Berg