Witbalans corrigeren in Lightroom – screencast

Voor en na witbalans correctie

Tijdens onze workshop krijg ik vaak de vraag hoe het nou in vredesnaam zit met die witbalans. Het is ook best een beetje verwarrend en ik merk dat veel mensen de term witbalans ook nog vaak verwarren met belichting. Met als gevolg dat er vaak aan het witbalans knopje wordt gedraaid met hele rare gevolgen.. 😉

Omdat ik het wel uit kan leggen op papier, maar het toch handiger is om het even te laten zien in beeldmateriaal heb ik een screencast gemaakt waar ik laat zien hoe je op eenvoudige manier de witbalans in Lightroom kunt corrigeren. Het is hier wel een voordeel (en als de verandering groot is zoals in het voorbeeld, dan is het essentieel) als je in RAW fotografeert.

Tot op zekere hoogte kun je kleine veranderingen ook in een JPG bestand maken, maar let op dat een JPG kwaliteit verliest bij elke wijziging die je maakt. Als er iets niet duidelijk is dan hoor ik het graag!

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

4 comments

  1. Geweldig, ik ben zo blij met je nieuwe blog ‘Simones Kitchen’ ik keek ook al op Jungle Frog maar dit is in het Nederlands en voor mij dus zoveel duidelijker. Ik heb je e-book workshop voor beginners ook gedownload, ook heel nuttig. Ik moet nog zoveel leren op fotografie gebied en jij helpt me zo een aardig stukje op weg.
    Bedankt voor de tips en trucs en ik hoop er nog heel veel op ‘Simones Kitchen’ te lezen.
    Groet Karin

  2. Pingback: Werken met kunstlicht - deel I De eetkamerlampen - simoneskitchen.nl

  3. En ein-de-lijk begrijp ik hoe ik de witbalans goed moet krijgen in Lightroom. Meteen een grijskaart aangeschaft. Dank je wel voor alweer een goede les 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.