Voor en na witbalans correctie

Tijdens onze workshop krijg ik vaak de vraag hoe het nou in vredesnaam zit met die witbalans. Het is ook best een beetje verwarrend en ik merk dat veel mensen de term witbalans ook nog vaak verwarren met belichting. Met als gevolg dat er vaak aan het witbalans knopje wordt gedraaid met hele rare gevolgen.. 😉

Omdat ik het wel uit kan leggen op papier, maar het toch handiger is om het even te laten zien in beeldmateriaal heb ik een screencast gemaakt waar ik laat zien hoe je op eenvoudige manier de witbalans in Lightroom kunt corrigeren. Het is hier wel een voordeel (en als de verandering groot is zoals in het voorbeeld, dan is het essentieel) als je in RAW fotografeert.

Tot op zekere hoogte kun je kleine veranderingen ook in een JPG bestand maken, maar let op dat een JPG kwaliteit verliest bij elke wijziging die je maakt. Als er iets niet duidelijk is dan hoor ik het graag!

Delen is fijn!