Zoete aardappelsalade
Deze zoete aardappelsalade at ik voor het eerst tijdens een kookworkshop op Curaçao. Het recept komt dan ook van niemand minder dan Helmi Smeulders, de Caribbean Chef.
Zoete aardappelsalade
Je denkt bij zoete aardappel misschien niet meteen aan Curaçao maar die mooie oranje variant die groeit daar dus volop. En Helmi maakt van elk recept een modern twist dus ook bij deze zoete aardappelsalade. Wil je het nou helemaal maken met de smaken van de caribbean dan is het nog lekkerder (en pittig!) om een schepje pika te verwerken in de dressing. Maar let op; die is echt pittig! Je kunt dit uiteraard ook vervangen door sambal.
Hoofdgerecht of lunch
Ik vind de zoete aardappelsalade bij uitstek geschikt voor een makkelijk avondmaaltijd. Dit is de vega variant, maar je kunt hier natuurlijk ook heel goed vlees of vis aan toevoegen. Ik maak het regelmatig met stukjes krokant uitgebakken kipdij. Maar een goede moot kabeljauw kun je hier zeker ook bij serveren.
Het maken van de zoete aardappelsalade is super eenvoudig. De basis is natuurlijk de zoete aardappel en in principe gaat er alleen bosui, peterselie en rode ui bij. Dat maakt het ook meteen de ideale salade om aan te passen naar eigen wens.
Variaties
De bosui en de rode ui maakt dit een heerlijke salade. Eigenlijk is het ook helemaal prima om zo te eten, maar wil je het toch wat meer variëren dan kun je er zeker andere groentes door doen.
- broccoli
- courgette
- mais
- mango (als je van fruit in je eten houdt)
- ananas
- kipdij
- garnalen
- kabeljauw of andere witvis
- uitgebakken spekjes
Minder mayonaise
De dressing voor de salade gebruikt vrij veel mayonaise. Wil je dat niet of wil je dat wat minder dan kun je ook een mix maken van mayonaise met yoghurt of kokosyoghurt. Dat maakt het wat minder vet. Je hoeft ook in principe niet alles te gebruiken. Ik doe meestal wat minder mayonaise of ik bewaar de dressing voor een ander recept.
Zoals gezegd kun je de dressing ook een stuk pittiger maken door er wat van de pika door te doen of een lepeltje sambal. Tabasco doet het er ook goed in. Kortom dit recept voor zoete aardappelsalade is een prima basis om mee verder te experimenteren!
Zoete aardappelsalade
Ingrediënten
- 500 gr zoete aardappels ongeveer 500 gram
- 50 gr bosuitjes in ringetjes
- 1/2 rode ui fijn gesnipperd
- 1/2 bosje peterselie gehakt
Dressing
- 125 gr mayonaise
- 1/2 teentje knoflook fijn gesneden
- 1 el rode wijn azijn
- 1 el dijon mosterd
- peper
- zout
- Borstel de zoete aardappels even onder koud water. Je kunt ze schillen (dan hoef je ze niet te wassen natuurlijk) of met schil koken. Snij in blokjes en kook ze tot beetgaar. Je wilt ze niet te pappig hebben. Het is lekker als ze nog een beetje een beet hebben. Giet af en laat een beetje afkoelen.
- Doe de andere ingrediënten bij elkaar in een kom en schud even door.
- Voor de dressing doe je alles bij elkaar in een kommetje en je roert dit goed door.
- Doe de zoete aardappel erbij en roer het geheel goed door. De dressing is vrij veel dus je kunt eventueel iets minder gebruiken en de dressing tot later voor iets anders bewaren. Bewaar tot gebruik in de koelkast of eet meteen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Win Modern Caribbean Flavors van Caribbean Spice girl! | Simone's Kitchen