En de winnaar van het boek van Helmi is Nicole!

Toffe workshop

Tijdens ons bezoek aan het altijd warme en tropische eiland Curaçao was de focus culinair. Lekker uit eten maar ook lekker eten máken. Helmi heb je hier al eens eerder langs zien komen toen Tom en ik vorig jaar een workshop bij haar volgden.

Helmi is een van die mensen die een tomeloze energie lijken te hebben en zich met hart en ziel inzetten voor dat waar ze in geloven. In Helmi’s geval is dat het pimpen van de Caribische keuken. Want hoewel Curaçao zelf niet altijd evenveel ingrediënten heeft is de Caribische regio rijk aan prachtige groente en fruitsoorten. Sommige die wij hier ook kennen – zoals jalapeño’s – en andere waar je wellicht nog nooit van gehoord hebt – zoals zuurzak.

Ingrediënten

Helmi begon de workshop dit keer met het doornemen van een aantal van de ingrediënten waar we mee zouden gaan koken. Ondertussen werden dezelfde ingrediënten vakkundig klaargemaakt zodat we ook meteen konden proeven van al het lekkers.

Als special guest kwam Lisette langs. Lisette is van Lionfish Caribbean en een echte Lionfish hunter. De lionfish is een groot probleem in de Caribische wateren en wordt ook wel de kakkerlak van de zee genoemd. Het is een prachtige vis maar doordat de lionfish geen natuurlijke vijanden heeft in de caribische zee neemt hun aantal veel te snel toe, wat de rest van de visstand niet ten goede komt. Lisette heeft haar bedrijf rondom de lionfish gebouwd en geeft lezingen, je kunt vis bestellen, sieraden gemaakt van lionfish vinnen en je kunt mee om op de vissen te jagen.

De lionfish is flink giftig dus jagen op het visje vereist wel enige voorzichtigheid. Het jagen gebeurt dan ook met harpoenen. Super interessant om te horen! Wil je zelf eens een keer mee of wil je meer weten dan kun je de informatie vinden op de Lionfish Caribbean site. Uiteraard had Lisette wat vers gevangen vis meegenomen en hebben we die ’s middags tijdens de lunch gegeten.

Lisette legt uit over de Lionfish

Na alle uitleg werd het natuurlijk de hoogste tijd om zelf aan de slag te gaan want we waren alweer flink uitgelopen. Het menu bestond uit Helmi’s zoete aardappelsalade, pickled jalapeno’s, ceviche van kakelverse tonijn, lionfish nuggets, salsa verde, pika, pikamayo, geitenworstjes, pesto van zeekraal, mango salsa, koolsalade met kokos, bruschetta, tortilla’s met gebakken tonijn en ik zal vast wel wat vergeten zijn.

Na al dat gekook was het natuurlijk vervolgens tijd om te genieten van al het eten en het paste amper allemaal op de tafel. Zooo lekker!

Winactie:

En…. als special heb ik een fijne winactie voor jullie. Je kunt namelijk Helmi’s boek “Modern Caribbean Flavors” (in het Engels) winnen én een gids over Curaçao. Twee prijzen dus! Wat moet je daarvoor doen?

Like Simone’s Kitchen op facebook en laat hieronder een comment achter vóór zondag 24 september. Laat in je comment weten of je interesse hebt in het kookboek of in de reisgids. Iedereen die een comment heeft achtergelaten dingt mee naar één van de twee boeken.

Helmi geeft haar workshop overigens elke dinsdag op het eiland. Wil je meer daarover weten check dan haar site voor prijzen en meer info.

 

 

Delen is fijn!