Deze zoete aardappelsalade at ik voor het eerst tijdens een kookworkshop op Curaçao. Het recept komt dan ook van niemand minder dan Helmi Smeulders, de Caribbean Chef.

Zoete aardappelsalade | simoneskitchen.nl

Zoete aardappelsalade

Je denkt bij zoete aardappel misschien niet meteen aan Curaçao maar die mooie oranje variant die groeit daar dus volop. En Helmi maakt van elk recept een modern twist dus ook bij deze zoete aardappelsalade. Wil je het nou helemaal maken met de smaken van de caribbean dan is het nog lekkerder (en pittig!) om een schepje pika te verwerken in de dressing. Maar let op; die is echt pittig! Je kunt dit uiteraard ook vervangen door sambal.

Zoete aardappelsalade | simoneskitchen.nl

Hoofdgerecht of lunch

Ik vind de zoete aardappelsalade bij uitstek geschikt voor een makkelijk avondmaaltijd. Dit is de vega variant, maar je kunt hier natuurlijk ook heel goed vlees of vis aan toevoegen. Ik maak het regelmatig met stukjes krokant uitgebakken kipdij. Maar een goede moot kabeljauw kun je hier zeker ook bij serveren.

Het maken van de zoete aardappelsalade is super eenvoudig. De basis is natuurlijk de zoete aardappel en in principe gaat er alleen bosui, peterselie en rode ui bij. Dat maakt het ook meteen de ideale salade om aan te passen naar eigen wens.

Zoete aardappelsalade | simoneskitchen.nl

Variaties

De bosui en de rode ui maakt dit een heerlijke salade. Eigenlijk is het ook helemaal prima om zo te eten, maar wil je het toch wat meer variëren dan kun je er zeker andere groentes door doen.

  • broccoli
  • courgette
  • mais
  • mango (als je van fruit in je eten houdt)
  • ananas
  • kipdij
  • garnalen
  • kabeljauw of andere witvis
  • uitgebakken spekjes
Zoete aardappelsalade | simoneskitchen.nl

Minder mayonaise

De dressing voor de salade gebruikt vrij veel mayonaise. Wil je dat niet of wil je dat wat minder dan kun je ook een mix maken van mayonaise met yoghurt of kokosyoghurt. Dat maakt het wat minder vet. Je hoeft ook in principe niet alles te gebruiken. Ik doe meestal wat minder mayonaise of ik bewaar de dressing voor een ander recept.

Zoals gezegd kun je de dressing ook een stuk pittiger maken door er wat van de pika door te doen of een lepeltje sambal. Tabasco doet het er ook goed in. Kortom dit recept voor zoete aardappelsalade is een prima basis om mee verder te experimenteren!

Zoete aardappelsalade | simoneskitchen.nl

Zoete aardappelsalade

4 van 1 stem
GangHoofdgerecht, Maaltijdsalade
KeukenCaribbisch

Een heerlijke basis zoete aardappelsalade die je naar wens makkelijk aan kunt passen
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 500 gr zoete aardappels ongeveer 500 gram
  • 50 gr bosuitjes in ringetjes
  • 1/2 rode ui fijn gesnipperd
  • 1/2 bosje peterselie gehakt

Dressing

  • 125 gr mayonaise
  • 1/2 teentje knoflook fijn gesneden
  • 1 el rode wijn azijn
  • 1 el dijon mosterd
  • peper
  • zout

  • Borstel de zoete aardappels even onder koud water. Je kunt ze schillen (dan hoef je ze niet te wassen natuurlijk) of met schil koken. Snij in blokjes en kook ze tot beetgaar. Je wilt ze niet te pappig hebben. Het is lekker als ze nog een beetje een beet hebben. Giet af en laat een beetje afkoelen.
  • Doe de andere ingrediënten bij elkaar in een kom en schud even door.
  • Voor de dressing doe je alles bij elkaar in een kommetje en je roert dit goed door.
  • Doe de zoete aardappel erbij en roer het geheel goed door. De dressing is vrij veel dus je kunt eventueel iets minder gebruiken en de dressing tot later voor iets anders bewaren. Bewaar tot gebruik in de koelkast of eet meteen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 671kcal | Koolhydraten: 57g | Eiwit: 6g | Vet: 47g | Verzadigd vet: 7g | Meervoudigd onverzadigd vet: 28g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 11g | Transvet: 0.1g | Cholesterol: 26mg | Natrium: 631mg | Kalium: 1060mg | Vezels: 9g | Suiker: 13g | Vitamine A: 36964IU | Vitamine C: 32mg | Calcium: 131mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.