Appelcompote zelf maken

Zelfgemaakte appelmoes of appelcompote

Zelf appelcompote of appelmoes maken is een heerlijk werkje. Sterker nog; het zorgt er meteen voor dat je hele huis die geweldige geur van kaneel, steranijs en appel heeft. Als je het mij vraagt een van de lekkerste geuren die er zijn.

Appelcompote maken is vervolgens eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt zijn appels (…), suiker en kaneel. Zoals gezegd vind ik het lekker om hier ook soms wat steranijs aan toe te voegen maar ook gember is heerlijk als extra smaakmaker.

Pittiger

Gember zorgt er wel voor dat de appelcompote wat pittiger wordt van smaak. Maar in de herfst en in de winter is het verwarmende karakter van gember niet verkeerd, dus voeg het toe als je het lekker vindt. Gebruik dan wel een klein beetje en gebruik verse gember. Je kunt het mee laten koken met de appel, dan is de smaak het meest subtiel.

Rasp je de gember dan wil het nog wel eens vrij heftig overkomen en dat is zonde van je appelcompote!

Appelmoes vs appelcompote

Het verschil tussen appelmoes of appelcompote is dat je in de laatste stukjes appel hebt zitten en dat de eerste glad is. Het verschil is niet zo groot qua smaak maar wel qua structuur. In weze is het een kwestie van je pannetje langer op het vuur laten staan. Net zolang tot de appels helemaal uit elkaar zijn gevallen en in appelmoes zijn veranderd.

Wil je het gebruiken om mee te bakken dan kan het handig zijn om appelmoes te maken zoals hier in deze heerlijke glutenvrije appelcake of gebruik de compote bijvoorbeeld bij deze pompoenwafels die je serveert met compote. Warm of koud is even lekker.

Appelcompote zelf maken |
Appelmoes | simoneskitchen.nl

Appel compote

5 van 1 stem

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 40 minuten

Ingrediënten

  • 500-1000 g appels ik heb hier een combinatie van verschillende appels gebruikt
  • 4 stuks ster anijs
  • 3-4 eetlepels kaneel suiker dat is dus gewoon suiker en een theelepeltje of wat kaneel
  • 250 ml verse sinaasappelsap

  • Schil alle appels, verwijder het klokhuis en snij in grove stukken. Maak de stukken ook niet te groot want dan duurt het alleen maar langer voor het gaar gekookt is. Doe alle appelstukken in een grote pan, voeg een klein beetje water toe en de sinaasappelsap, voeg de kaneelsuiker toe en ster anijs en breng aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur laag en laat het zo voor 20-30 minuten prutelen. Check het regelmatig om te kijken of de appels al goed zijn. Als je van een gladde appelmoes houdt kook je het lang. Ben je meer van de stukjes in de appel compote dan kook je het niet te lang.
  •  

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.