Ooit, heel lang geleden, had ik hevige last van eczeem. Werd gek van de jeuk en toen het in mijn gezicht begon, raakte ik in paniek. Visioenen van “The Elephant Man” trokken aan mijn oog voorbij. De dermatoloog had 1001 allergie testen gedaan en kon helemaal niks vinden. Ja een beetje allergisch voor dit en een beetje allergisch voor dat, maar niks wat de eczeem verklaarde. Zijn conclusie; het is constitutioneel eczeem. Een duur woord voor; je moet er maar mee leren leven. Toen ik voorzichtig opperde of het misschien iets met mijn eten te maken kon hebben, wuifde hij dat lachend weg. Nee, dat kon het zeker niet zijn. Het had alleen te maken met stress en je conditie… Zoiets was het.

Ik werd weer naar huis gestuurd met een tubetje zalf en daar kon ik het dan mee doen. Maar ik was begin twintig; ik wilde uitgaan, flirten, met jongens op de achterbank… Je kent het wel. Maar met eczeem in je gezicht kun je dat geheel vergeten. Laten we eerlijk zijn dat is niet echt ‘kissable’ toch? Ik was dus in paniek. En ik besloot om – ondanks de opmerking van mijn dermatoloog – een test te doen met mijn voeding. Die was niet al te best in die tijd. Woonde nog niet zo lang op kamers. Koken vond ik wel al leuk toen, maar ik deed het erg onregelmatig, ging veel uit, kwam laat thuis, snackte links en rechts en dronk sloten koffie.

Van de een op de andere dag gooide ik alles om; ik at geen suiker meer, dronk geen alcohol, geen koffie, geen thee, geen frisdrank, at alleen nog vegetarisch en macrobiotisch. Alles waarvan ik vermoedde dat het wel eens ongezond kon zijn ging de deur uit. Dat was natuurlijk idioot en niet vol te houden maar binnen twee weken (!) was alle eczeem verdwenen en is – tot op de dag van vandaag – nooit meer terug gekomen. Ik zeg niet dat dit werkt voor iedereen, maar voor mij was het een wonder. Ik was zoooooo blij!! Hoezo , het lag niet aan mijn eten?? Vanaf die tijd ben ik er dan ook heilig van overtuigd dat eten belangrijk is. En dat goed eten van levensbelang is. Nee, dat extreme heb ik niet lang volgehouden, maar sinds die tijd drink ik geen frisdrank meer en geen suiker in mijn koffie of thee. En in de loop der jaren heb ik de andere

slechte gewoontes min of meer allemaal wel weer toegelaten. En nog steeds heb ik af en toe een ietsje last van eczeem maar nooit meer zo erg als toen en nooit meer in mijn gezicht. En nu weet ik meestal ook waar het vandaan komt. Teveel suiker, teveel alcohol of teveel stress. Want ja, ook dat heeft invloed.

Al een hele tijd terug las ik over het Paleo dieet en dat soort dingen heeft altijd mijn interesse. Voeding blijft iets magisch hebben. Er zit zoveel in en het heeft zo’n impact! Maar tot van de week had ik me er nooit echt goed in verdiept totdat ik bij Sonia van The Healthy Foodie iets las over The Whole30. Sonia schrijft altijd over gezondheid en heeft heerlijke gezonde recepten en altijd wel iets nieuws om uit te proberen, maar deze

kende ik nog niet. Dus ben ik de website gaan bekijken en was geïntrigeerd. Het zag er goed uit en na enig beraad (niet te lang natuurlijk, ik ben van het impulsieve!) heb ik besloten om me een maand lang op de eetwijze van The Whole30 te gooien.

Het is voor mij in wezen een soort van verlengde detox. Zo zie ik het ook. Om even mijn lichaam ‘schoon te spoelen’ na al die rommel van de laatste tijd. Ik weet niet hoe ik er straks over denk, maar nu denk ik zeker te weten dat ik deze levenswijze niet eeuwig vol ga houden. Dertig dagen lijkt me lang genoeg.. 😉

In wezen eet je vlees, vis, noten, zaden en groentes. Geen granen (whaaaaa…. Dat gaat nog het ergste worden) en geen suiker uiteraard. God zij dank mag een bakkie koffie wel. Zonder melk, want ook melkproducten zijn off-limits.

Wat overigens ook wel weer interessant is, want een tijdje terug had ik een fotoshoot en ik had toen enorme last van hooikoorts. Mijn contactpersoon meldde dat melkproducten gelinkt schijnen te zijn aan allerhande allergieën en ik ben dus als test melk gaan minderen. Hooikoorts weg! Kan toeval zijn want ik heb een vroege variant hooikoort, maar het was wel frappant. Het geeft wel aan dat ik sterk reageer op voedingsstoffen.

Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat bevallen. Ik hou jullie in ieder geval op de hoogte van mijn bevindingen! En van de recepten want ik heb nog niet een heel duidelijk beeld wat ik dan moet gaan eten eigenlijk… Haha… Komt goed… To be continued!

 

Delen is fijn!