Simone's Kitchen

Werken met kunstlicht deel II – de bureaulamp

Eindresultaat met bureaulamp

Voor de tweede aflevering van werken met kunstlicht wilde ik eens kijken hoever ik zou komen met mijn bureaulamp. Ik had even zo laat op de avond geen gerecht voor handen dus vandaar maar even met vijgen gedaan. Het eindresultaat zal niet heel veel verschillen denk ik maar ik zal binnenkort nog wel een keer een hele tafelsetting proberen met dezelfde bureaulamp.

We hebben dit keer 1 enkele bureaulamp. Ook nu weer een koperen lamp en behoorlijk geel licht maar we zullen het ermee moeten doen.

Zonder enige correctie of hulpmiddel is dit wat er uit de camera komt. Niet al te best, donkere schaduwen, geel licht en niet echt bruikbaar. Het eerste dat opvalt is de enorme zwarte schaduwen aan de voorkant, dus daar gaan we eerst wat aan doen. De foto is ook onderbelicht dus heeft een beetje belichtingscorrectie nodig (het +/- tekentje).

Basis setup

Zoals je ziet in de opzet van de belichting heb ik de lamp links achter het onderwerp geplaatst. Dat geeft prettiger beeld als wanneer je de lamp frontaal op de vijgen laat schijnen. Maar goed, die schaduwen; om die wat op te lichten gebruik ik weer mijn oude trouwe piepschuim… Ik mag wel eens nieuwe gaan kopen want hij begint meer geel te worden als wit, maar dit even terzijde.

Ik licht met het piepschuim de schaduwen aan de voor- en zijkant op en daarvoor gebruik ik de volgende opzet. Ik had niet zoveel ruimte dus je ziet niet veel van het piepschuim maar ik denk dat wel duidelijk is hoe het staat.

Omdat het licht vrij fel is worden de schaduwen echter niet ver genoeg opgelicht zoals je ziet in de foto. Let op dat ik het piepschuim ook niet simpelweg ernaast heb gezet maar in een hoek en zo dichtbij mogelijk om zoveel mogelijk licht terug te kaatsen. Maar zoals je hieronder ziet is het een stuk lichter maar nog niet helemaal wat ik wil.

Licht van links achter, reflectie van schuin rechts

De enige andere mogelijkheid is om het licht van de lamp wat zachter te maken. Ik had hem wat verder weg kunnen zetten maar mijn tafel was niet groot genoeg dus het moest zo blijven staan. Dus heb ik mijn diffuser er weer bij gepakt en die voor de lamp gehouden om hem een stuk zachter te maken en dat lukte! Vervolgens was de witbalans natuurlijk helemaal verkeerd, maar omdat ik in raw heb gefotografeerd en een foto hebt gemaakt met de grijskaart kon ik het in Lightroom redelijk makkelijk corrigeren.

Van een vreselijke foto naar een redelijk acceptabel geheel

Al met al een redelijk resultaat voor een standaard bureaulamp! En in geval van nood goed te gebruiken. Ik ben wel benieuwd hoe het uitpakt met een wat grotere setting dus dat ga ik toch volgende keer eens proberen. De bundel van de lamp is in dit geval wel vrij breed dus je hebt wat spelingsruimte maar als je een lamp hebt met een smallere lampenkap dan kan het zijn dat je licht nog harder is. Bureaulampen zijn over het algemeen vrij fel dus hou daar rekening mee. Hou er ook rekening mee dat eventueel diffuser materiaal niet te dicht bij de lamp komt want het kan heet worden (en smelten of in de fik vliegen)

En voor de volgende keer denk ik maar eens de veel gebruikte en niet altijd even charmante keukenlampjes… (wij hebben van die halogeen spotjes aan de muur..)

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

19 comments

 1. Wat leuk om te zien/lezen Simone (zeker omdat ik nu ook in j boek bezig ben). Ik beng bang dat ik zoiets als dit nu het eerder donker wordt ook weer moet toepassen.
  Al probeer ik het eten dan in de middag klaar te hebben zodat ik nog een foto kan maken met een beetje daglicht. Maar dit komt zeker van pas. Dank je 🙂

 2. Amai wat ben ik jaloers op jouw prachtige foto’s zeg!!! Ik vind het nog altijd moeilijk. Misschien komt het doordat ik met een gewoon simpel klein canontoestel werk 🙂
  Gr. Julie

 3. Wauw, wat een mooi resultaat! Ik krijg over een paar weken je boek als kado en ben heel erg benieuwd naar alle tips en handigheidjes!

 4. Ook deel 2 is weer super, bedankt voor de goede tips, zeker fijn om achter de hand te hebben.

  Liefs Suus van Food Bandits

 5. Van de week viel je boek in de bus en ik krijg helemaal zin om van alles uit te proberen. Voorlopig nog met een compact camera, maar wie weet…

 6. Sinds de workshop en lezen van jouw boek, heb ik al een paar hele m ooie fotoshoots achter de rug, en begrijpen mijn camera en ik elkaar een stuk beter.

  Tevens ben ik ook aan de slag gegaan met bureaulampjes van de ikea, en met jouw tips heb ik twee fantastische midnight shots achter de rug. En ze zijn erg goed geworden! binnenkort op mijn blog.

  Bedankt Simone!

 7. Wo wat een verschil zeg. Zelf kook ik nu maar overdag en warm het ’s avonds op. Niet echt ideaal, want daar heb je ook niet altijd tijd voor… Maar super handig dit! Ga ik eens proberen. Heb je toevallig ervaring met een daglichtlamp?

 8. je hebt echt heel erg mooi foto’s gemaakt. heb heel veel gelezen van je blog. echt prachtig voor woorden…

 9. Je foto’s zijn inderdaad heel mooi! Ga me nog beter verdiepen in je blog, want mijn foto’s kunnen nog een stukje beter

 10. Dank voor je leerzame berichten over fotografie. Ik heb er dit weekend heel wat gelezen. Over deze hierboven had ik een vraag: wat voor lamp heb je precies in je bureaulamp zitten?
  En gaandeweg bedacht ik nog een vraag: kun je een keer iets schrijven over het archiveren en bewaren van veel fotobestanden? Ik ben benieuwd en houd je blog in de gaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.