Werken met categorieën

Werken met categorieën is een makkelijke manier om het overzicht te bewaren als je al een tijdje blogt, maar het is ook voor je lezers handig om op die manier snel te kunnen zoeken op categorie.
Heb je een foodblog dan zou je bijvoorbeeld een categorie kunnen hebben met recepten, met daaronder subcategorieën van hoofdgerecht, voorgerecht, dessert.
Sommige blogs hebben drie hoofd categorieën en andere hebben er honderd of meer. Hoe je het indeelt is volledig aan jou.

In WordPress kun je op twee verschillende manieren een categorie aanmaken.

categorie2

De eerste is via je dashboard. Klik op posts en je ziet onder het kopje posts aan de linkerkant in je sidebar categorieën staan.
Als je hierop klikt kom je in het categorie menu.
Maak een nieuwe categorie aan onder het Ad category en type de naam van je nieuwe categorie.
Als het een hoofdcategorie is laat je de category parent drop down box op default staan. Wil je een subcategorie maken dan kies je hier onder welke hoofd categorie hij moet hangen.
Je kunt nu optioneel een omschrijving invoeren. Sommige wordpress templates laten de omschrijving zien op je blog zelf, andere niet.
Klik create category en je nieuwe categorie is aangemaakt. Je ziet hem nu terug in de lijst met categorieën aan de rechterkant.

De tweede manier om een categorie aan te maken is rechtstreeks in een nieuwe post die je aan het maken bent.
Stel je bent druk aan het typen en je komt tot de ontdekking dat je nog een categorie mist. Aan de rechterkant van de post vind je alle categorieën terug (hier kies je ook onder welke categorie elke post valt) en kun je ook kiezen voor het aanmaken van een nieuwe categorie.

categorie3

Bestaande posts aan een categorie toevoegen
Het fijne van de categorieën in WordPress is dat ze heel flexibel zijn. Je kunt de naam veranderen, je kunt ze weer deleten (indien je een categorie delete gaan de posts die eronder vallen over naar de standaard categorie. Zie basis instellingen)

Let op dat je geen 404 errors creert op die manier!
Wil je een bestaande post toevoegen aan een nieuwe categorie dan kun je dat het makkelijkste doen via de lijst met posts.
Je klikt in je dashboard op posts. Je ziet nu de hele lijst met al gepubliceerde berichten. Hieronder zie je de opties edit en quick edit
Met quick edit schuift er een extra strook met informatie uit en komen de categorieën tevoorschijn. Door een categorie aan of uit te vinken verander je snel de gekozen categorie. Save en je bent klaar.

categorie1
Je kunt dit uiteraard ook doen via de normale edit, maar het gebruiken van de quick edit werkt sneller in dit geval.

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

2 comments

  1. Ik heb wel eens begrepen dat je maximaal 7×7 categorieën of menu-items moet maken, omdat mensen anders niet goed meer kunnen kiezen. Dus bijvoorbeeld 7 categorieën, met maximaal 7 subcategorieën per categorie (volg je het nog?). Wat vinden jullie daarvan?
    En vinden jullie dat je alle categorieën in een menu moet kunnen zien of is het voldoende dat deze alleen onder aan de post aan te klikken zijn?

    • Ik heb er nog nooit van gehoord. Maar ja, kan ook niet alles weten. 😉
      Het lijkt me dat het ook verschilt in wat voor een soort blog je hebt. En ook hoe intuïtief de categorieën zijn aangemaakt. Zolang het maar overzichtelijk blijft denk ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *